Публикация

За Хроничните алергични заболявания, д-р Малена Герговска, дерматолог

За Хроничните алергични заболявания, д-р Малена Герговска, дерматолог

     Хроничните алергични заболявания нарастват значително и фактите наистина го потвърждават. Очакванията са през 2025г. половината от европейското население да има алергични изяви, било от страна на белия дроб, на уши-нос-гърло или на кожата.

       Особено сериозен е проблемът при малките деца. При тях атопичният дерматит за 10 години е нараснал три пъти – от 8 на 20-30 процента. Причината е във все повечето алергени в заобикалящата ни среда.

    От атопичен дерматит страдат по-често децата с руси коси и сини очи, което специалистите обясняват с несъвършените бариерни функции на тяхната кожа.

Никелът продължава да е алерген номер 1 в целия свят, като и у нас свръхчувствителните към този метал са учудващо много – над 25%. Много трудно може да се избегне контакт с него – никелът е навсякъде около нас – в компютрите, мобилните телефони, часовниците, химикалките, бижутата, коланите, копчетата на дънките, гримовете, пиърсинга…

       Към него се добавят алергиите към сравнително новите гел и ши лакове за нокти, към самите изкуствени нокти, към лепилото за изкуствени мигли, дори към помпичките на диабетиците, подаващи инсулин. Последното е съвсем нова световна тенденция, която силно тревожи медицинската общественост.

Виновник във всички тези случаи са акрилатите, които минават дори през латексовите ръкавици. Тези вещества предизвикват обриви по върховете на пръстите, сърбеж и оток около очите. Засягат не само клиентките, но и маникюристките и много често се налага вторите да се разделят завинаги с професията си. Един от тези акрилати бе обявен за алерген номер 1 в САЩ през 2019 г. Именно той се съдържа в пластмасата на инсулиновите помпи, които се слагат най-често на деца.

      Ето кои са и най-разпространените алергени, установени у нас през последните 10 години: споменатият вече никел, след него се подреждат кобалт, хром, парфюми, боя за коса, колофон, акрилати. Към тях трябва да се добавят и текстилните бои, мокрите кърпички (заради консервантите), лепилата в обувките, временните татуировки (заради боите), някои лекарства – по-точно добавките в тях.

Причинителите на алергии са почти еднакви по света – сравнението между нас и САЩ например показва съвсем малка разлика. Там акрилатите са обявени за алерген още през 2012 г., у нас – през 2018 г., и това е обяснимо – модата на гел лаковете дойде в страната по-късно. От нашата класация липсва и вещество, станало печално известно в чужбина като съдържащо се в масажни кресла, каквито в България просто не са внасяни…

       Имаме и наш, български “принос”. Това е прополисът, наричан още клей – пчелният продукт, препоръчван в много домашни рецепти като чудодейно лечебно средство за всичко. От миналата година прополисът вече е включен в европейската класация на алергените на 22-ро място, измествайки от него растението иглика. (То вече е генно модифицирано и на практика не произвежда протеина, който е водел до алергични реакции.) Предстои интересът към прополиса и причинените от него контактни алергии, да се засили.

    При съмнение за контактен дерматит, обърнете се към специалист дерматолог за алергично кожно тестуване.

 

За записване на час за преглед и консултация:

Д-р Малена Герговска, д.м.

0887 989 082

www.drgergovska.com

 

 

Коментари