Публикация

Хипертонията – епидемия от световен мащаб

Над 80% от смъртността в България се дължи на заболявания на сърдечно-съдовата система, като голяма част от починалите са имали високо кръвно налягане.


Това заяви председателят на Националната академия по медицина проф. Владимир Овчаров.

Новите методи при лечението, диагностицирането на хипертонията и свързаните с нея заболявания – затлъстяване, диабет, рак, метаболитен синдром, алергии и автоимунни болести, ще бъдат дискутирани на медицински форум с международно участие, който ще се проведе между 22 и 26 септември в комплекс Златни пясъци край Варна.

В конгреса ще се включат над 1 000 лекари от Словения, Македония, Сърбия, Албания, Гърция, Турция, Украйна и др. Ще бъдат разгледани проблеми, засягащи безопасността на пациента, както и здравната политика в условията на икономическа криза.

Според проф. Овчаров в момента в света над 1 млрд. души са с диагноза хипертония. Особено тревожен е фактът, че все повече хора страдат от различен вид алергии – след 10 години всеки втори в света ще има алергично заболяване.

В 10% от диагнозите, поставени в рамките на Европейския съюз, се допускат лекарски грешки, а в Съединените щати процентът е двойно по-висок.

1 млн. пациенти годишно умират в световен мащаб вследствие на персонална или колективна лекарска грешка или на грешка в системата на здравеопазването, обобщи проф. Йован Тофоски, вицепрезидент на Югоизточноевропейския медицински форум и председател на Македонския лекарски съюз.

Според него е много важно грешките да се признават, да се анализират и изучават, да се ползва опитът на авторитетните специалисти, доказали се не само в национален, но и в международен план, което прави обмена на информация много важен в бъдещата дейност на лекарите.

Коментари