Публикация

Исках татуировка, но вече не. Ами сега?

За татуировките и последствията от тях. Какво се случва с кожата при поставянето на рисунката и как може да се премахне, ако вече е омръзнала на своя притежател. На тези и други въпроси ще отговорим благодарение на доц. Жана Казанджиева.


Татуировката не се е родила в някоя затворническа килия или е било хрумване на отегчен тийнейджър, който си е драскал с химикал върху ръката.

Никой не може да определи точната дата, но някои учени твърдят, че татуирането е древно изкуство, възникнало преди повече от 60 000 години.

Причините също не са ясни – изпълняване на ритуали, изразяване на принадлежност към дадена група, доказателство за положение в обществото, нетрадиционен метод за бунтуване срещу правилата.

Независимо дали е лично решение за деклариране на позиция, невинен каприз или злополучна случайност след злоупотреба с алкохол – татуировката не трябва да се приема лековерно.

Затова решихме да се обърнем към специалист, който да даде компетентно мнение по този въпрос. За татуировките разговаряхме с доц. Жана Казанджиева, дерматолог от Кожната клиника на Александровската болница.

Поставянето на татуировка и рисковете за здравето
Процесът на самото изработване на татуировката включва вкарване на пигмент в кожата, който попада във втория слой - дермата. След това се поглъща от макрофагите (съединителнотъканни клетки, които задържат попадналите в организма чужди тела и ги изолират).

Рисковете за здравето, които могат да бъдат предизвикани от поставянето на татуировка, зависят най-вече от мястото, където ще се направи.
Най-опасни са така наречените „аматьорски” татуировки, които не се правят в специализирани ателиета с покрити здравни изисквания на РИОКОЗ.
Този вид рисунки се правят най-често в затворите, казармите, където се използват обикновени игли с навит конец и туш или пълнител от химикалка.

При тях рискът е от вкарване на инфекции в организма. Има случаи не само на стрептококови и стафилококови инфекции, но и на папиломни вирусни формации, които се получават след като е направена татуировката със замърсени игли.

Преди години татуирането е бил и един от нетрадиционните начини за заразяване със сифилис, но днес посещението на непрофесионални студия с нестерилни прибори крие риск от разпространение на СПИН и др. Тези случаи обаче се срещат предимно в изключително замърсени условия.

Иначе, когато една татуировка се направи в една професионална обстановка с игли за еднократна употреба и покриване на всички стандарти, опасността от инфекции вече не съществува, но все още има риск от различни алергични реакции, от появата на неспецифични туморчета (псевдолимфоми), което е индивидуално за всеки човек и не може да се предвиди.

Премахване и последствия
Когато татуировката вече е направена, но по една или друга причина ви е омръзнала, тогава вариантите са само два – или да се примирите със ситуацията, или да се обърнете към специалист, който може да приложи различни методи за премахване.

Първият вариант е свързан с приемането на постоянното присъствие на този „артистичен белег”, докато вторият изисква по-сериозна подготовка.

Трябва да се направи консултация с дерматолог, който ще може да определи най-подходящите методи за изтриване на кожната рисунка.
Лазерите са един от най-ефикасните методи за премахване на татуировки. Пластичната хирургия също може да бъде вариант.

Заличаването на татуировката зависи от много фактори - от вида (многоцветна или едноцветна), размера (малка или голяма), местоположението по тялото, използваните химикали (пигменти), дълбочината на пигментиране и т.н.

Ако в един момент сте решили, че сте направили грешка и не искате повече да имате татуировка, трябва да изчакате поне 6 месеца след направата преди да се използва лазер.
Прилагането на лазер не е еднократна процедура. Всичко зависи от самата татуировка, но тя не се изтрива като с гума. Необходими са средно по около 3-4 процедури, които се правят през три месеца.

Кожата след това никога няма да бъде напълно нормална, както е била преди нанасянето на татуировката. Може да останат частици от пигмента или да се получат по-бели участъци върху кожата. Последиците може и да са по-сериозни, но отново всичко зависи от методите и вида на кожата и на самата рисунка.

Ако въпреки всичко сте решили да си направите татуировка – изберете професионално студио, направете си лично малко разследване за хигиената, съберете мнения от предишни клиенти и т.н.

Освен това изберете картинка, която няма да излезе от мода още утре и няма да ви омръзне през другия сезон, тъй като премахването е сложен и продължителен процес, а след това засегнатата кожа просто не е същата.  

Най-важното е да се доверите на професионалисти – и при направата, и при премахването на татуировката. 

Коментари