Публикация

Могат ли пациенти със слаби кости да получат изкуствена става?

Могат ли пациенти със слаби кости да получат изкуствена става?

Ендопротезирането - поставянето на нова изкуствена става, която замества собствената поради травма или износване, се разви изключително много в полза на пациентите през последните години. Това разказва проф. Пламен Кинов, началник на Клиника по ортопедия и травматология в УМБАЛ “Царица Йоанна” - ИСУЛ, като дава информация по основни въпроси, които вълнуват пациентите, на които е препоръчана смяна на ставата. 

 

Значим прогрес в последните 10-ина години има в няколко насоки:

  • Подобрения в технологията, материалите за производството на ендопротези (импланти);
  • Усъвършенстване на техниките на операция;
  • По-добър в контрола на болката.

проф. Пламен Кинов изкуствена става

В ИСУЛ методично и последователно въвеждаме нови миниинвазивни техники на операция, които са щадящи за пациента, поясни проф. Кинов. Разрезите са по-малки, травмата също, а това кардинално намалява болката, която понякога напълно липсва. Остава лек дискомфорт, който се преодолява чрез спазване на правилата. 

Мултимодална анестезия - какво е това

В Клиниката по ортопедия на ИСУЛ са въвели нови методи при обезболяването - мултимодална анестезия. Целта е да се постигне комплексно въздействие върху болката. Дават се няколко вида обезболяващи, а не просто мощна анестезия, която после оставя пациента в несвяст. В мултимодалния подход се включват:

  • малка доза опиат;
  • нестероидни противовъзпалителни;
  • препарат за локално обезболяване;
  • охлаждане.

Важно е да се продължи с подходяща програма за рехабилитация. По този начин успяваме да намалим болката почти до нула, при някои пациенти тя дори липсва, посочва ортопедът. Много хора отлагат операцията именно поради страха, че тя е свързана със силна и продължителна болка, което отдавна не е така.

 

Благодарение на новите оперативни техники (миниинвазивни подходи) операцията по-лесна, а пациентът се възстановява по-бързо, връща се към нормален живот, а това е най-важното, казва специалистът, който е един от най-опитните лекари по ендопротезиране у нас. 

Как организмът приема изкуствената става

Един от въпросите, вълнуващи хората, на които им предстои операция, е здравината на имплантите. Често те задават на ортопеда въпроси за трайността, качеството, здравината и устойчивостта на износване. 

 

По отношение на ендопротезите има огромен напредък в последните години. Днес те са изработени от биоматериали, които се понасят отлично от организма. 

В тях има основно титаниева сплав, която е с биомеханични характеристики.  Тези материали са близки до костта, биологично поносими са и същевременно издръжливи на натоварване. Обработени са така, че да наподобяват кост. Костните клетки остеоцити се интегрират добре върху импланта, прорастват върху него и така че той става част от собствената става. 

Колко дълго издържа ендопротезата

“Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Може да има много причини за неуспеха на една протеза, не е само износването. Първо - операцията трябва да е направена от ортопед с дълъг опит именно в такива операции. След това е важно да има добра рехабилитация. 

 

От голямо значение е начинът, по който живеят пациентите. Има хора, които натоварват интензивно протезата, дори с маратонско бягане. Логично е при тях да се очаква по-бързо износване. Дори здрави кости могат да се износят при такова натоварване”, коментира проф. Кинов.

Факторите за дълготраен живот на изкуствената става:

  • Пациентът да спазва определени изисквания за начина на живот (разясняват се от рехабилитаторите);
  • Видът на протезата - тя трябва да е качествена и избрана според нуждите на конкретния пациент;
  • Добра оперативна техника и опитен ортопед, който извършва операцията.

Костите ми са слаби, може ли да се извърши операцията?

Това е един от най-честите въпроси, които чувам, казва още ортопедът. “Искам да успокоя пациентите, които се страхуват от операцията заради “слаби кости”, пояснява той. Всъщност имплантите са разработени именно за хора с такива проблеми - със слаби или счупени кости, остеопороза.Според конкретния случай и нуждата може да се приложи циментна фиксация, която се използва при някои тежки форми на остеопороза или счупвания.  

 

Издръжливостта и трайността на ставата се определя от износването. Главата на ендопротезата се предпазва от биологичната смазка на ставата, но така или иначе с времето ставата постепенно се износва - повече или по-малко. Преди 10-20 г. това износване е било основен проблем. Причинявало реакция, която разхлабвала връзката на импланта с костта. Получавало се е стопяване на костта поради възпалителните процеси и се налагало операция за ревизия на ставата, като клиниката в ИСУЛ е водещия център в тази хирургия. 

 

При новите импланти този проблем е решен, тъй като почти не се среща. Износването е толкова малко, че не се наблюдава значима реакция която да причинява проблем.

Материалите, от които се произвеждат имплантите са сходни, разликите са в дизайна на протезата. 

 

Най-точната информация се получава от световните протезни регистри, където се отчитат данните за качеството и трайността на ендопротезите. Шведският регистър например се води от над 40 г., като в него е събран доста голям обем информация. Критерият за качество на даден модел имплант е неговото представяне в продължение на 10 години. Когато покаже, че е добър като другите, тогава се приема за масова употреба от регулаторните органи.  В България също има комисия, ИАЛ на локално ниво също проследява, а ортопедите се съобразяват с експертното мнение. 

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари