Публикация

Кардамонът пази сърцето, а анасонът - дробовете...

Много от известните още от древността подправки притежават лечебни свойства. И въпреки че главното им предназначение е да възбуждат апетита и да помогнат на организма в преработването на храната, с това не се изчерпват техните достойнства.


Употребени в разумни граници, подправките разграждат холестерола, пречистват кръвта и кръвоносните съдове. Благодарение на полезните растителни връхчета и корени може да се отнеме болката, да се премахне възпаление и да се нормализира работата на вътрешните органи. Освен това подправките добавят към скучния ни живот острота и огън, които определено не ни достигат.

Шафран

За най-скъпата и изискана подправка се смята шафранът. Килограм от тази ароматна яркооранжева добавка струва около 1000 долара. Има и по-евтини разновидности, но прекалено ниските цени определено ни водят към ментетата. Кралската подправка се прави от тичинките на културен вид минзухар. За получаване на един килограм са необходими 225 000 тичинки. Древните лекари са смятали, че шафранът въздейства върху всички органи в човешкия организъм и ефективно обновява кръвта.

До днес в някои азиатски страни шафранът се използва при лечение на болести на черния дроб, на стомаха, при гинекологични проблеми. Приема се и като стимулиращо и антиспазматично средство. Известно е, че подправката влияе благотворно на женската репродуктивна система, нормализира обмяната на веществата и подобрява работата на стомашно-чревния тракт.

Джинджифил

Джинджифилът дарява неповторим вкус и аромат на много ястия. Използва се както пресният, така и сушеният корен на растението. Тази подправка наистина е универсална – притежава очистващо, антибактериално, противогъбично, успокояващо, противовъзпалително и имуноукрепващо свойство.

За да се стимулират лениви черва, е добре след хранене да се приема около 3 г смлян джинджифил. Той е полезен даже при простуда и астма. Две чаени лъжички сок с каменна сол, приети преди хранене, помагат при болки в гърлото. При ангина или простуда просто може да се подъвче парченце джинджифил. Благодарение на своето антимикробно действие тази подправка може да помогне при много възпалителни заболявания в устната кухина. Паста от сух джинджифил отнема главоболието. Може да се ползва още като компрес и за лечебни вани.

Куркума

Всички подправки притежават антиоксидантни свойства, затова те се препоръчват на всеки, който иска да съхрани младостта и пъргавината на мозъка си. Но и всяка подправка си има „тясна специализация”. Куркумата, която е основа на световноизвестното къри, в Индия се използва като средство срещу хепатит. Смята се, че подправката пречиства кръвта, помага при язва на стомаха и стимулира имунитета.

Лютив червен пипер

Той е отлично профилактично средство срещу ревматизъм и хиповитаминоза. Спиртна отвара от лютив червен пипер се приема при остри стомашни разстройства и за възбуждане на апетита. Външно се прилага при болки в гърба и невралгии.

Карамфил

Пази от инфекции, действа като местно болкоуспокояващо средство при зъбобол.

Черен пипер

Притежава антисептични свойства и влияе положително върху паметта.

Анасон

Отвара от семената на анасона помага при кашлица и при астма, лекува гинекологични проблеми, облекчава работата на черния дроб.

Копър

Полезен е при заболявания на стомаха и дихателните пътища.

Магданоз

Може да ви избави от синините от отоците, помага при анемия и простуда, подобрява зрението. Особено богати на полезни вещества са семената на магданоза. Отварата от тях отдавна се смята за отлично средство против опасни отрови.

Канела

Препоръчва се при проблеми с пикочо-половата система. Използва се като стимулиращо, тонизиращо и антисептично средство. Канелата помага при грип, зъбна и мускулна болка. Много е ефективна при нервни разстройства и депресии. В индийската медицина канелата, подобно на джинджифила, се смята за универсално лечебно средство.

Майорана

Спасява от главоболие и помага при храносмилането на мазни блюда.

Кардамон

Помага на сърдечния мускул.

За да се запазят ароматът и полезните свойства на подправките, те трябва правилно да се съхраняват. Най-добре е да се използват стъклени или порцеланови съдове с херметично затварящи се капачки. Пластмасата и металът трябва да се избягват.

Трябва да се знае, че някои подправки са противопоказни за бременни жени и при различни заболявания. Например не се препоръчва употребата на лютив червен пипер при проблеми със стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците. 

Коментари