Публикация

Движение по време на карантина - важно е!(ВИДЕО)

Движение по време на карантина - важно е!(ВИДЕО)

Предприетите от много страни мерки за борба с разпространението на COVID-19 мога да доведат до понижаване на физическата активност. Спортните зали и фитнесите са затворени, социалните контакти силно ограничени, а опасността от обездвижване на хората под карантина е много голяма. А именно в този момент физическата активност е изключително необходима. Известно е, че тя повишава защитните сили на организма.

Изследвания са доказали, че удължаването само с един час на времето,

през което хората седят, нанася щети върху имунитета. А е установено, че обездвижването води до сърдечносъдови заболявания и диабет, което увеличава риска от смърт при COVID-19.

Учени от Лондон споделиха на страниците на престижното издание The BMJ защо според тях физическата активност е много важна при карантина. Специалистите напомнят, че хората от рисковите групи ( пациентите с хипертония, хронични белодробни и сърдечносъдови заболявания и диабет) трябва да укрепват защитните си сили, за да намалят опасността от тежко протичане на инфекцията.

 

С помощта на редовни упражнения с умерена интензивност

състоянието на сърдечносъдовата система може да се подобри за четири седмици, съобщават учените. Затова според тях упражненията вкъщи трябва да станат задължителна част от времето, прекарано в изолация.  Всяка активност е полезна, дори ходенето.

Коментари

Анонимен
2 апр 2020 11:02

За възрастните гимнастиката е само разходката навън, която кой знае защо е забранена...

Животът днес
2 апр 2020 13:26

Не виждам защо трябва да коментирате анонимно?