Публикация

Купуваме лекарства за лечение на COVID-19 от Китай

Купуваме лекарства за лечение на COVID-19 от Китай

Правителството одобри два проекта на договори, които Министерството на здравеопазването предстои да сключи с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия.


Съгласно първия договор

здравното ведомство ще закупи 171 429 опаковки Hydroxychloroquine Sulfate Tablets 100 mg

за 582 858, 60 щатски долара. Вторият договор предвижда закупуването на 30 000 опаковки от лекарствения продукт Azithromycin Dispersible Tablet 250 mg на стойност 46 200 щатски долара.

 

Лекарствата са необходими за лечението на пациенти с коронавирус. Въз основа на споделените от страни с опит в лечението на COVID-19 - Китай и Италия, както и от Центъра за контрол и превенция на заразните болести - Атланта, данни от клинични протоколи и препоръки се установява, че

лекарствените продукти хидроксихлорохин и азитромицин се използват в различни комбинации при лечението на заболяванетo

- изтъкват от Министерския съвет.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб е увеличило многократно търсенето на лекарствени продукти, за които има данни, че повлияват положително болните и потискат развитието на вируса.


Всички държави, включително България, изпитват затруднения при осигуряването им, поради което на 20 март със заповед на здравния министър се забрани износът на лекарствени продукти на хининова основа с цел задоволяване на нуждите на нашия пазар.


Договорите ще бъдат подписани във възможно най-кратки срокове, допълват от пресслужбата на кабинета.

Синимка: Правителствена информационна служба

Коментари

Много добре ще е тези медикаменти, доказали своята ефективност в борбата с Ковид19 да достигнат и до по малките болници в периферията, където има определени легла за лечение на тези пациенти .Това, ще е доста успокоително и за лекарите и за населението, че ще му бъде гарантирано лечение от държавата.

Петър  Галев
4 апр 2020 18:02

Драга д-р Щукина, от МЗ обявиха, че всяка болница, която приеме пациент с Cov-19, ще получи своевременно Хлорокин и Азитромицин, както и други необходими лекарства.