Публикация

Д-р Маджаров: Кризата ще диференцира добре работещите болници

Д-р Маджаров: Кризата ще диференцира добре работещите болници

Бюджетите на болниците ще издържат с финансирането от 85%, което предвижда като допълнителна мярка държавата. Това каза в ефира на bTV председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Притокът на пациенти в лечебните заведения е намалял драстично.


„Плановият прием е забранен със заповед на министъра. Остава болниците да разчитат на спешния прием, който е много по-малък, отколкото плановите пациенти“, обясни д-р Маджаров.


По думите му към момента

 

тези от лечебните заведения, които са имали добър мениджмънт и са работили добре преди ситуацията, породена от COVID-19, работят добре и сега

Проблем е, че се налага да бъдат реорганизирани специалисти от едно в друго отделение. Не на всички места все още имат достатъчни количества предпазни средства, каза още д-р Иван Маджаров.

„Тази криза се видя кои работят добре и кои по-малко добре. Там, където е имало лежерно отношение към работата, се вижда колко са стреснати сега“, каза още той.

Председателят на БЛС призова хората да стоят по домовете си

около предстоящите празници, за да не се допусне пик на заболеваемостта.

 

По повод твърденията за липси на масови лекарства за социално значими заболявания и настояването на БФС да се иска осигуряване на възможност фармацевтите да заменят лекарства по лекарско предписание с генерици д-р Маджаров заяви:


„Справката с всички вносители и притежатели на разрешителни за употреба показва, че

няма затруднения в доставката на лекарства

Това не е причина да се отнасяме към един медикамент, който е с прескрипция, като към стока от хранителен магазин, която може да бъде заменена с друга опаковка“.


Д-р Маджаров допълни, че БЛС е за това пациентите да могат да получат цялата палитра от произведени лекарства, от генерици до оригинални продукти, но разбира се, със знанието на лекарите, защото това е лечение и медиците трябва да знаят с какво са продължили да се лекуват пациентите.

Коментари