Публикация

Напрежение между личните лекари и МЗ

Напрежение между личните лекари и МЗ

Общопрактикуващите лекари са обидени от писмо на здравния министър Кирил Ананиев, изпратено до управителя на Националната здравноосигурителна каса и председателя на Българския лекарски съюз.


В него се посочва, че в Министерството на здравеопазването са постъпили

множество сигнали

за отказ на лични лекари да провеждат прегледи и консултации да изследват пациенти или контактни, „като със своето нежелание и бездействие допълнително натоварват регионалните здравни инспекции или болничните заведения, ангажирани с превенцията и лечението на COVID-19“.

 

„(…) считам крайно належащо

личните лекари отговорно да погледнат и да изпълнят своите задължения

по отношение на националната реакция спрямо COVID-19, като активно проследяват болни и контактни лица от пациентските си листи, извършват пробонабиране при лица с оплаквания за новия коронавирус, с цел ранно диагностициране, разясняват необходимите противоепидемиологични мерки при провеждане на домашна изолация и карантина“, изтъква в писмото си министър Ананиев.

 

„Освен, че казаното е

обида към най-голямата професионална група на лекари – ОПЛ

то е изпълнено с невярно съдържание. В условията на тази епи/пандемия подобно отношение е най-малкото неприемливо“, заявяват в отговор от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.


В писмо до МЗ от сдружението настояват да им бъде предоставен „точния брой на това множество от сигнали“, както и имената на лекарите, които са „безотговорни“.


„Ние като професионална организация чрез нашите регионални структури, каквито имаме във всяка една област, се ангажираме да проверим и изясним всеки един случай и да убедим колегите, ако наистина установим такива, да коригират поведението си“, посочват от НСОПЛБ.


И допълват, че

отношението към общопрактикуващите лекари от страна на всички институции, категорично не е като към лекари от „първа линия“

„Необходимо ли е да припомняме за „грижите“ по подсигуряване на ОПЛ с лични предпазни средства? За работата си по време на епидемия ОПЛ си осигуриха и осигуряват необходимите им лични предпазни средства и дезинфектанти със свои сили и финансови средства, без да ангажират МЗ да ги снабдява и да им ги заплаща, на фона на немалкото средства, събрани от дарения, дарения на ЛПС и др., които гордо се обявяват“, допълват от сдружението.


Подробности четете в прикачените файлове.

 

Прикачени файлове

pismo-ot-mz-24-4-2020.pdf
izh-n-17-otgovor-na-pismo-na-mz-1.pdf

Коментари

Много е лесно да се критикува и да се изпращат сигнали. Толкова филми и медиини материали се направиха за болници, които се борят с вируса. Никой и думичка не каза как се справят личните лекари в тази тежка обстановка. Те намериха начин да обслужват своите пациенти, да извършват прегледи, да не оставят хронично болните без лекарства. Това са хората на първа линия и МЗ трябваше да се обърне първо към тях с нужното внимание. Не видяхме на телевизора нито един ОПЛ, който в тези условия върши работата си и не мрънка как няма предпазни средства, дезинфектанти и т.н. Тези хора останаха в кабинетите си в момент, в който много специалисти престанаха да работят. Обръщам се към журналистите да помислят върху това.