Публикация

Расте броят на здравно неосигурените българи

Хората без здравноосигурителни права у нас са се увеличили с 1547 през юли в сравнение с предходния месец.


Това сочи анализ на Националната агенция за приходите.

През август в приходната институция са постъпили с 81,2 млн. лв. повече от здравни вноски, отколкото през същия период на миналата година.

Към 31 август постъпленията по бюджета на НАП са в размер на 916,3 млн. лв., като година по-рано те са възлизали на 835,1 млн. лв. Това представлява ръст от 10%, съобщава още институцията.

Два пъти и половина повече са събраните вноски за здраве от трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрото по труда, и студентите над 26-годишна възраст  до края на август в сравнение със същия период на 2009 г.

За осемте месеца на тази година по сметките на НАП от лица, които внасят сами здравноосигурителните си вноски, са преведени 57,7 млн. лв., докато през 2009 г. трайно безработните са платили само 22,7 млн. лв. До края на годината от агенцията очакват да съберат 1,386 млрд. лв. от здравноосигурителни вноски.

От приходната агенция напомнят, че чувствителното увеличение на събираемостта се дължи най-вече на кампанията на НАП за плащане на стари задължения, на по-високата вноска за здраве и на по-дългия период, в който трябва да си плащал здравни вноски, за да си с непрекъснати права.

Хората могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски. Това може да стане и по телефона на номер 0700 18 700 на цената на един градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата, която е на разположение 7 дни в седмицата, 24 часа на ден, дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени здравните вноски.

Дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. досега могат да се изчислят и чрез електронния калкулатор. Хората трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си, и как се осигуряват – като еднолични търговци, упражняващ свободна професия, земеделски или тютюнопроизводител и т.н.

Коментари