Публикация

Ще има ли все пак доплащане в болниците?

Здравният министър проф. Анна-Мария Борисова определи изказването на премиера Бойко Борисов, че няма да се въвежда допълнително 20% заплащане на здравните услуги, като точно, тъй като все още не се знае какво ще е остойностяването в бъдеще.


"Кой е казал, че доплащането ще е 20%? Може да е 30%. Ние не знаем процента", посочи министър Борисова пред Би Ти Ви. По думите й днес всички доплащат нерегламентирано или полурегламентирано, като навсякъде по света основният пакет е недофинансиран.

Проф. Борисова заяви, че още миналата година е трябвало да има остойностяване на медицинските дейности, но това не е станало.

"Когато говорим за доплащане при лечението, трябва да уточним, че става въпрос за доброволен здравноосигурителен фонд", каза проф. Борисова.
Според нея задължителният солидарен фонд е недофинансиран и затова ще се въведе доброволният здравен фонд.

"Този фонд ще покаже дали човек се интересува от своето здраве. Пациентът, който участва в този фонд, ще играе и ролята на контрольор. С подобен фонд всеки ще си направи сметката нужно ли е да влиза в болница", поясни здравният министър.

Тя е категорична, че със създаването на допълнителния фонд ще се ограничат свръххоспитализациите.

"Има една дълбока заблуда, че ако се реформира системата, по-малко ще се харчи, и това, на всичкото отгоре, доби гражданственост. И някои казват: „вие правите реформа, за да направите икономии". Не! Икономия в здравеопазването не може да се направи. Ние и без това харчим твърде малко. За един пациент в България 20-25 пъти по-малко влагаме, отколкото средно в европейските страни", отбеляза проф. Борисова.

Тя допълни, че винаги, когато се прави реформа, се засягат нечии интереси и по тази причина има искане за оставка.
"Няма никакъв проблем с моята оставка, написвам я и я подавам, но какво ще стане с реформата?", каза още министър Борисова.

Коментари