Публикация

Съвети за бистри очи

След продължителна работа очите се уморяват и зачервяват. Това създава известно неудобство, защото хората обикновено свързват кръвясалите очи с редовно недоспиване и среднощни гуляи.


Ясните, блестящи очи са важни за добрия вид, особено ако искате да се представите добре на лична или делова среща. Обикновено, когато хората забележат, че очите им са зачервени от недоспиване, зрително натоварване, алергия или постоянно триене на очите, те веднага посягат към шишенцето с капки, които се продават в аптеките.

Трябва да знаете обаче, че от готовите разтвори за очи може да има повече вреда отколкото полза. Те свиват кръвоносните съдове в очите, но никога нямат дълготрайно действие.

Когато капките се изпарят, кръвта нахлува отново в съдовете и оказва по-голямо налягане върху очите. И колкото по-дълго употребявате капките, толкова по-зависими ставате от тях.

Също така, нафазолинът, който се съдържа в някои готови капки за очи може да причини нередовен пулс, повишаване на кръвното налягане, тежко главоболие и проблеми с дишането. Освен това може да увреди кръвоносните съдове в очите.

Най-добре ще постъпите, ако спрете да купувате готови капки за очи.

За да бъдат очите ви ясни и блестящи:

- Ограничете безалкохолните напитки, кафето и алкохола. Те действат диуретично, а при отделянето на повече течности се появява чувство на умора и сухота в очите.

- Пийте повече вода, за да осигурите необходимата влага за очите си. Чистата вода хидратира цялото тяло, включително очите. Ако почувствате, че очите ви са сухи, ще почувствате бързо облекчение като ги наплискате с вода.

- Яжте полезни мазнини за здрави очи. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в сьомгата, рибата тон, херингата, сардините и скумрията, а дори и в яйцата и зехтина, успокояват сухите очи.

В дългосрочен план поддържайте здравето на очите си с храни, които съдържат каротеноиди, като моркови и сладки картофи, спанак и зелени листни зеленчуци, които са богати на лутеин и боровинки - плодът, с който през Втората световна война са поддържали доброто зрение на пилотите от Британските кралски въздушни сили.

Коментари