Публикация

Клиничната пътека за COVID-19 става 1200 лв.

Клиничната пътека за COVID-19 става 1200 лв.

Стойността на клиничната пътека за коронавирус ще бъде увеличена почти двойно. За това се договориха Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса.

От август НЗОК ще плаща за пътеката 1200 лева, като в тази сума влиза и стойността на PCR тестовете за пациентите

които постъпват в болница, информира БНР.

 

Няколко са важните акценти, по които беше постигнато споразумение днес, съобщи Жени Начева, председател на Надзорния съвет на здравноосигурителната каса и зам.-министърът на здравеопазването.


„Увеличение на цената на всички инфекциозни клинични пътеки. Решихме, че увеличението ще доведе до възможност в инфекциозните клиники да се лекуват комплексно COVID-болни и болни с други заболявания. Екипите на инфекциозните клиники са натоварени с по-голям обем дейност“, изтъкна Жени Начева.


Тя поясни, че с увеличаването на цените се цели и подобряване на алгоритъма за лечение в болниците в ситуация на епидемия от коронавирус.

Дава право на по-точна преценка на лекарите в кой период пациентите да бъдат хоспитализирани и дехоспитализирани от лечебните заведения, като се допускат различни възможности, когато пациентът няма остро състояние, да може да бъде хоспитализиран и насочен за карантина в домашни условия. Дава се възможност за повече гъвкавост за лечение на пациентите на COVID-19 в болнични условия

- коментира председателят на Надзорния съвет на здравноосигурителната каса.

Увеличение предстои на клиничната пътека за нормално раждане

Всички клинични пътеки, извън инфекциозните, също ще бъдат увеличени с определени проценти, които ще бъдат уточнени. Така лекарите ще имат достатъчно средства да плащат за PCR тестове на своите пациенти, ако това се наложи.


По спорния напоследък казус - кой трябва да заплаща PCR тестовете на пациентите при постъпване в болница, разговорите ще продължат, но е постигната принципна договореност, съобщи зам.-председателят на БЛС проф. Николай Габровски.


„Различните болници имат различна политика. Нормално е да искаме да защитим медицинския персонал. За момента има доста лечебни заведения, за които този тест е препоръчителен и той може да се направи само със съгласието на пациента. Част от тези тестове се покриваха от лечебното заведение. След разговорите днес се постигна съгласие, че най-добрият механизъм, за да бъдат обхванати всички пациенти, е цената на клиничната пътека да бъде променена по такъв начин, че да осигури повишения разход за защитни средства и някакъв начин за тестване на пациента. Няма как да има универсално правило, защото всяка болница има своя политика“, каза още проф. Габровски.

 

Категорично обаче болниците нямат право да изискват от пациентите сами да си направят тест при постъпване за лечение, потвърди Жени Начева.


Предстои нова работна среща за уточняване на конкретните параметри на новите цени на клиничните пътеки. Според разчетите до края на годината общият финансов ресурс за тях е в размер на около 22 млн. лева. Те са от резерва на Здравната каса, който към момента е 80 млн. лева.


Очаква се крайният вариант на анекса към НРД за обсъжданите промени да бъде подписан в средата на месеца.

Коментари