Публикация

Хранене на детето при диария

Хранене на детето при диария

Инфекциите на гастроинтестиналния тракт се проявяват основно с диария. Диетичният режим е от съществено значение както по време на инфекцията, така и след нейното овладяване. Какво ново трябва да знаете.


Инфекциите на стомашно-чревния тракт се наричат гастроентерити. Тяхното успешно лечение се базира основно на поддържането на добра хидратация, електролитен баланс и калориен внос.


Докато преди няколко години главен терапевтичен подход бе оралната рехидратираща терапия и строг диетичен режим, в днешни дни се препоръчва след първоначалната перорална рехидратация,

пълноценното хранене съответно за възрастта да се възстанови възможно най-рано

То се толерира добре без допълнителни странични ефекти при деца над 6-месечна възраст. Кърменето е препоръчително. Допълнително, ранното захранване намалява промените, свързани с предизвиканата от инфекцията пропускливост на чревната лигавица, която би могла да доведе до хранителна сенсибилизация.

 

Препоръчителната диета при бързото захранване е съответната за възрастта такава, с ограничаване на захарта, мазните и пикантните храни. С диарията се губят течности и електролити, които следва да се добавят към храната. По-лесно се толерират комплексни (сложни) въглехидрати, нетлъсти меса, плодове и зеленчуци. Не са препоръчителни мазни храни или храни богати на захар (сокове и плодови напитки).
Разбира се, трябва да се спомене, че при някои деца, по-често при по-големите,

млечните продукти не се понасят добре

както по време, така и непосредствено след остър гастроентерит. Причината: увредената чревна лигавица е предпоставка за развитие на лактозна непоносимост. Съответно приемът на млечни храни с или без лактоза следва да се съобразява с толерантността към тях. Независимо, че лактозната непоносимост се среща по-рядко напоследък, тя остава важна причина за наличие на редки изхождания, въпреки че инфекцията вече е преминала. Това е т.нар. следентеритна диария.

 

Храненето трябва да става с малки количества, първоначално на по-чести интервали и постепенно да се увеличава в зависимост от апетита и общото състояние на детето. Важно е да се знае, че в първите дни след прекаран остър гастроентерит се препоръчва по-богата диета, с цел да възвърнем загубеното по време на инфекцията тегло при детето.


Екип на Детско отделение, УМБАЛ „Софиямед“

Коментари