Публикация

Всеки четвърти медик у нас страда от хипертония

Всеки четвърти медик у нас страда от хипертония

Всеки четвърти медик в България е с хипертония. Половината лекари в страната са били жертва на агресия по време на работа.


Изводите са от приключилото преди дни национално проучване на БЛС: „Здравни проблеми сред работещото население и лекарското съсловие“, направено от социологическа агенция „Тренд“.

В допитването, което е първото по рода си от десетилетия, са участвали над 1000 лекари

от цялата страна и 1207 от заетите в други сфери.


26 на сто от медиците у нас страдат от хипертония, показват резултатите от националното изследване. За сравнение хипертония имат 15% сред работещите в други сектори у нас.


Подобна е ситуацията и със заболяванията на щитовидната жлеза.

11% от лекарите имат и други хронични заболявания

докато при работещото население това са само 2%.

 

Данните показват, че и в двете изследвани групи заболеваемостта има пряка връзка с възрастта.

Повече са и медиците, които отговарят, че изпитват психическо изтощение при работа

47 на сто от тях имат психическа умора, докато това е проблем за 36 на сто от заетите в други сфери. Данните показват още, че лекарите между 40 и 60 години страдат най-много от психическо изтощение, като по-високи са стойностите при жените.

Тревожни са резултатите, свързани с агресията

Оказва се, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%). За сравнение всички останали професии са се сблъсквали с агресията в много по-малки мащаби (17%). За физическа агресия споделят 7 на сто от лекарите, като за останалите професии този процент е два пъти по-малък – 3%.

 

Прави впечатление и продължителността на работната седмица. Групата между 40- и 60-годишните работят най-много часове. Лекарите, които работят над 60 часа седмично, са близо 6 пъти повече в сравнение с хората, развиващи се в други професии.

Коментари

За съжаление нищо не може да се направи за подобряване на статистиката.Много неща са в ръцете на държавата,но тя нехае-съзнателно или несъзнателно.