Публикация

Д-р Брънзалов: Условията на труд на работещите в системата на здравеопазването трябва да се подобрят

Д-р Брънзалов: Условията на труд на работещите в системата на здравеопазването трябва да се подобрят

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов коментира пред БНР настояването на личните лекари да издават направления за PCR тестове. За момента

ОПЛ имат право да издават направления към инфекционист

А този вариант не е приложим на територията на цялата страна.


„За съжаление, особено развитие по този проблем няма. Нека не разбираме издаването на този вид направления в буквалния смисъл. Ние искаме да се изгради един

точен алгоритъм, който да следва пациента

при когото ние сме суспендирали инфекцията коронавирус. Да бъде ясно на всеки от нашите колеги как веднага, по най-бързия начин и най-рационално да го ориентира системата, за да може навреме да бъде поставена диагнозата и да се вземат мерки. А 100-процентова диагноза се поставя само когато този пациент бъде тестван – и то с PCR. Има COVID платформа. Получаваме информация за наши пациенти, които са карантинирани, но обратната връзка на този етап е неосъществима“, изтъкна д-р Брънзалов.


Д-р Брънзалов коментира и данните от националното проучване на БЛС, според което всеки четвърти лекар е с артериална хипертония, а всеки втори е подложен на вербална агресия.


Според заместник-председателя на съсловната организация условията на труд на работещите в системата на здравеопазването, трябва да бъдат подобрени.


„Второ, административната тежест трябва да бъде намалена, защото лекарите заделят огромно време за спазване на различни административни норми, вместо да лекуват пациентите. Има лекари, които с години не са ползвали отпуск“, изтъкна д-р Брънзалов.

 

 

Коментари