Публикация

Отбелязваме Деня на спасението

Отбелязваме Деня на спасението

На 15 август за 16-и пореден път отбелязваме Деня на Спасението. На този ден почитаме паметта на десетките лекари и медицински служители, загинали по време на работа: след извършване на тежки среднощни операции, при катастрофи с линейки, както и сред заразяване с болестите на своите пациенти.

Тази година Денят на Спасението - 15 август, е в събота

Затова традиционният ритуал за отдаване почит към всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяването на човешки живот, ще се проведе на 14.08.2020 г. (петък), от 12:00 часа, пред паметника на медицинските чинове, загинали във войните (в градинката пред Военномедицинска академия).

На 17 август (понеделник), както традицията повелява, медиците от цялата страна ще запазят едноминутно мълчание

точно в 12:00 часа пред вратите на лечебните заведения, придружено от включени сирени на линейки.


Денят на Спасението се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар“, с подкрепата на БЛС, ВМА и със съдействието на МЗ, БЧК и синдикатите. На този ден почитаме и паметта на 26-годишния лекар на великотърновското с. Стрелец, д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.


След като Министерският съвет официализира Деня на Спасението и неговото честване на 15 август, България става единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяването на хора в мирно време.

Коментари