Публикация

БЪЛГАРИЯ - ПЪРВАТА ДЪРЖАВА ДОМАКИН НА НОВ ФОРМАТ НА AO RECON - ПРЕСТИЖЕН МЕЖДУНАРОДЕН КУРС ЗА ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ

БЪЛГАРИЯ - ПЪРВАТА ДЪРЖАВА ДОМАКИН НА НОВ ФОРМАТ НА AO RECON - ПРЕСТИЖЕН МЕЖДУНАРОДЕН КУРС ЗА ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ

Необходимостта от социална дистанция в името на общественото здраве и превенцията на COVID-19 преобърнаха дългоутвърдените във времето стандарти за интелектуална комуникация и дори образование.

 

Под ръководството на проф. Пламен Кинов, ръководител на Клиниката по ортопедия на Университетска болница Царица Йоанна – ИСУЛ, беше проведен първия онлайн курс на международна организация по ендопротезиране AO Рекон.  Базираната в Швейцария световна асоциация избра България за домакин на пилотен онлайн проект “AO Recon Hybrid Course Principles of hip and knee replacement“. Курсът съчетава онлайн сесии за колянно и тазобедрено ендопротезиране и практическа част. Образователните  програми на AО Рекон са едни от най-престижните и важни в областта на протезирането и всички водещите ортопеди са минали обучение през програмата.

 

Председателите на курса проф. Пламен Кинов от Клиниката по Ортопедия и Травматология на УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ и световноизвестния ортопед Бас Масри от Ванкувар, Канда заедно с лекторите в курса - водещи специалисти от България и САЩ, Канада, Германия, Гърция, Словения и Хърватия представиха пред младите си колеги от България новостите в ендопротезирането.

 

Събитието се проведе в онлайн вариант от 10 до 26 август тази година. Двата модула - за колянно и тазобедрено протезиране бяха разделени на 5 сесии в продължение на няколко седмици. Участниците имаха ценната възможност да участват в групови дискусии и да отправят директни въпроси към лекторите.

 

 В Университетска болница "Царица Йоанна" – ИСУЛ беше проведена и практическата част на курса. При спазване на строги мерки за превенция на COVID-19, обучаващите се млади ортопеди преминаха и през емблематичната за АО практическа част на курса. Начинаещите лекари имаха възможността да приложат научените тънкости в ендопротезирането върху макети и да се запознаят на практика с принципите и тенденциите на колянното и тазобедрено ендопротезиране, развивани от АО. 

 

АО оцени онлайн курса като изключително успешен и потвърди плановете си да въведе алтернативния формат на онлайн обучение в бъдеще.

 

Вижте още обучения:

 

УНИКОНДИЛНО ПРОТЕЗИРАНЕ НА КОЛЯННА СТАВА (ВИДЕО)

 

МИНИ ДОСТЪПИ ЗА ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ НА ТАЗОБЕДРЕНАТА СТАВА (ВИДЕО)

 

НОВИ ТЕХНИКИ НА ЕНДОПРОТЕЗИРАНЕ ПРИ ВАРУСНО КОЛЯНО (ВИДЕО)

Коментари