Публикация
Лютата чушка: от болката до удоволствието
Сещате ли се за забележителният антиоксидант, който дава пикантния вкус на лютите чушлета? Онзи, който може да ви разплаче, да ви изпоти и да ви залее с топлина.
Точно така, става дума за капсаицина. Това е безвкусно, без мирис и цвят вещество, което се съдържа в различни количества в чушките. Огненият сорт „хабанеро” съдържа най-много от полезната съставка. Чушките тип „камбанка” (за пълнене) обаче нямат никакво количество.
Колкото повече капсаицин има дадена чушка, толкова по-люта и богата на антиоксиданти е, твърдят специалисти. Червените люти чушки обикновено са по-пикантни, но дори и зелените съдържат капсаицин. Цветът не винаги определя лютивината.
Учените смятат, че капсаицинът е адаптивно средство на чушката, за да се пази от животните. За съжаление, това растение е „враждебно” настроено и към хората. При консумация атакува рецепторите за болка на езика, които изпращат съобщение към мозъка. След редовна консумация обаче клетките стават безчувствени.
Когато човек свикне с лютивината, хапването на малкитеи цветни чушлета всъщност става приятно, твърдят специалисти по храненето. Лютите чушки предизвикват отделянето на ендорфини (хормони на удоволствието).
Все още не е ясно как точно става това, но е известно, че ацтеките и маите са смятали лютата чушка за афродизиак.
Коментари