Публикация

Лютата чушка: от болката до удоволствието

Сещате ли се за забележителният антиоксидант, който дава пикантния вкус на лютите чушлета? Онзи, който може да ви разплаче, да ви изпоти и да ви залее с топлина.


Точно така, става дума за капсаицина. Това е безвкусно, без мирис и цвят вещество, което се съдържа в различни количества в чушките. Огненият сорт „хабанеро” съдържа най-много от полезната съставка. Чушките тип „камбанка” (за пълнене) обаче нямат никакво количество.

Колкото повече капсаицин има дадена чушка, толкова  по-люта и богата на антиоксиданти е, твърдят специалисти. Червените люти чушки обикновено са по-пикантни, но дори и зелените съдържат капсаицин. Цветът не винаги определя лютивината.

Учените смятат, че капсаицинът е адаптивно средство на чушката, за да се пази от животните. За съжаление, това растение е „враждебно” настроено и към хората. При консумация атакува рецепторите за болка на езика, които изпращат съобщение към мозъка. След редовна консумация обаче клетките стават безчувствени.

Когато човек свикне с лютивината, хапването на малкитеи цветни  чушлета всъщност става приятно, твърдят специалисти по храненето. Лютите чушки предизвикват отделянето на ендорфини (хормони на удоволствието).

Все още не е ясно как точно става това, но е известно, че ацтеките и маите са смятали лютата чушка за афродизиак.

Коментари