Публикация

Д-р Иван Маджаров: Mедиците в COVID отделенията са на прага на своите възможности

Д-р Иван Маджаров: Mедиците в COVID отделенията са на прага на своите възможности

Медиците в COVID-отделенията са на прага на своите възможности.

 

Това заяви председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в предаването „120 минути“ по bTV.

 

Той допълни, че се надява

правителството да е подготвено за предстоящите месеци и настъпващата втора вълна на COVID-19

По думите му общопрактикуващите лекари са толкова натоварени, че вече не могат да се заместват при отпуска или болничен.

Имаме данни, че отделенията, в които се лекуват COVID болни, колегите са на прага на своите усилия. За да можем да мотивираме хората да работят, държавата трябва да започне да взима нестандартни решения, изтъкна той.

Относно твърденията за злоупотреби, че Здравната каса се източва с пътеките за COVID-19 – д-р Маджаров беше категоричен, че

никой не би посмял да изкарва пари чрез вируса

Председателят на БЛС посочи, че задачата на лекарите е да предотвратят COVID-19 да се превърне в политическо оръжие. Той допълни, че това става, когато медиците говорят с факти и не се позовават на предположения. Тази седмица от БЛС излязоха със становище, което критикува поведението на някои лекари.


Лекарят е лекар и когато говори пред своя пациент или пред обществото – той трябва да използва само доказани неща. Във вековете медицината постоянно е откривала нови неща, постоянно лекарите са имали предположения, но когато имаш предположение – ти го подлагаш на изследване“, коментира д-р Маджаров и допълни, че вместо да се предполага – вече се изследва какви са въздействията на COVID-19 върху пациенти, които са се преборили с вируса.


По думите му е доказано, че

маските помагат

като даде пример с хора, които са носители на заразата, но нямат симптоми и разпространяват заболяването.

Коронавирусът е опасен дори за дипломите на някои, защото някои хора си заложиха дипломите, че той няма да съществува юли месец, но не само че съществува, а все повече загиват. Ако тези твърдения на някои са верни, защо тогава се стигна до смъртта на цяло семейство колеги? Всеки трябва да се занимава с това, което може – инфекционистите с лечение в клиничната практика, епидемиолозите с управление на епидемиите, допълни д-р Иван Маджаров.

 

Коментари