Публикация

Динята влияе на кръвното

Може вече да не е сезонът на дините, но е полезно да знаете за догодина, че парче диня на закуска може да действа като ефективен инструмент срещу сърдечните заболявания.


Изследователи от Университета в щата Флорида установили, че екстракт от сочните плодове помага за понижаване на кръвното налягане.

Авторът на изследването твърди, че динята е функционален плод, който има съдоразширяващ ефект и пречи на развитието на хипертонията -основен рисков фактор за инфаркт и инсулт.

Учените давали по 6 гр. аминокиселини от диня всекидневно в продължение на шест седмици на четирима мъже и пет жени на възраст между 51 и 57 години.

Те открили, че артериалната функция се подобрила, а оттам и кръвното налягане се нормализирало.

Динята е най-богатият естествен източник на годен за консумация L-цитрулин, който е тясно свързан с аминокиселини, необходими за образуването на азотен оксид, който е от съществено значение за регулацията на съдовия тонус и нормално кръвно налягане.

Вече е известно, че сладкият плод е ниско калоричен, има високо съдържание на фибри и е богат на хранителни вещества.

Коментари