Публикация

Без задължителен PCR тест след карантина

Без задължителен PCR тест след карантина

Вече няма да е задължително тестването за коронавирус след изтичане на двуседмичната карантина.


Това съобщи директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов на брифинга на Националния оперативен щаб в Министерството на здравеопазването, цитиран от Дарик.

Причината за въвеждане на новото правило

е, че две седмици след заразяването, дори вирусът още да циркулира в тялото на човека, товарът му не е достатъчно голям. Това изключвало опасността болният да зарази други хора около себе си.

 

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев повечето европейски страни не правят тест след карантината, но в България е прието да се прави за по-голяма сигурност.

 

Доц. Кунчев каза още, че се обмисля

да бъде намален 14-дневният период на задължителната карантина

Първите 5 страни в Европа вече минаха на 10-дневна карантина, а някои страни в света минаха на 7-дневна. Човек може да дава положителна проба месеци наред, но той няма да е заразен. Не е едно и също положителен и заразен, обясни главният държавен здравен инспектор.

 

Няма разлика от изискванията на други страни към нас, когато се пътува. В момента се изяснява защо Великобритания продължава да изисква 14-дневна карантина за пристигащите на Острова българи.

Предстои и въвеждането на комбиниран тест за COVID-19 и за грип

В столичната РЗИ вече се въвеждат протоколите за лабораторията за комбинирания тест за коронавирус и грип от тип А и от тип Б, съобщи шефът й д-р Данчо Пенчев.

Стана ясно, че цената му няма да бъде по-различна от тази на досегашните тестове, обясни д-р Балтов от гледна точка на спешната болница „Пирогов“. По думите на доц. Кунчев, има над 90 производители на тестове, така че няма как да се закове една стойност на пазара.

Коментари