Публикация

Ракът е творение на съвременния човек

Ракът е заболяване на модерния човек, причинено от крайностите на съвременния начин на живот, показва ново проучване.


Учени са изследвали почти хиляда мумии от Древен Египет и Южна Америка и са открили само няколко случая на рак, докато днес заболяването причинява смърт почти при един на всеки трима.

Резултатите показват, че съвременният начин на живот и нивото на замърсяване, причинено от промишлеността, са основната причина за разпространението на болестта, която не се появява по естествен път.

Проучването показва, че нивата на заболяването са се повишили драстично от Индустриалната революция насам, особено сред децата, което доказва, че повишаването не се дължи просто по-голямата продължителност на живота.

В развитите общества ракът е на второ място след сърдечно-съдовите заболявания като причина за смърт, поясняват учените.

В древните времена обаче това заболяване е било изключително рядко. Нищо в природната среда не може да причини рак. Затова учените смятат, че ръкът трябва да бъде заболяване, създадено от човека, който е започнал да замърсява, да се храни и да живее различно.
 
За да се проследи произходът на рака, учените проверили за наличие на болестта при стотици мумифицирани тела, датирани до 3000 години, както и във вкаменелости и древни медицински текстове.

Били открити само пет случая на тумори, повечето от които доброкачествени.

Изследването, публикувано в Nature Reviews Cancer, разкрива още, че древните хора са страдали от други съвременни болести - втвърдяване на артериите и артрит, което отхвърля аргумента, че древните хора не са живеели достатъчно дълго, за да развият рак.

Средната продължителност на живота в древността е варирала между 25 и 50 години в зависимост от произхода.

Единствената диагноза на рак е поставена на неидентифицирана мумия на „обикновен" човек, който е живял около 200 пр.н.е.

Практическата липса на злокачествени заболявания при мумиите трябва да се тълкува като белег за рядкост на заболяването в древността, което доказва, че ракът се причинява от фактори, свързани със съвременната индустриализация.

Учените установили, че ракът започва да се споменава по-често чак през 17-и век.
 
Здравословният начин на хранене, редовната физическа активност и поддържането на здравословно тегло могат да предотвратят около една трета от най-разпространените видове рак.
 

Коментари