Публикация

Проучване доказа, че носенето на маски намалява наполовина ръста на COVID-19

Проучване доказа, че носенето на маски намалява наполовина ръста на COVID-19

Ново проучване на икономисти от Университета в Канзас установи, че окръзите в щата, където жителите са задължени да носят маски на обществени места, са с наполовина по-малко нови коронавирусни инфекции от щатовете, в които това не е задължителто.

 

В проучването на Института на университета за политика и социални изследвания експертите твърдят, че тази тенденция е валидна за цялата страна. Местата, които налагат носенето на маски, отбелязват по-малко случаи на COVID-19, по-малко хоспитализации, по-малко смъртни случаи rпо-ниски нива на тест-позитивност в сравнение с тези, които не са наложили такива правила.

Същата тенденция се наблюдава

в Алабама, Канзас, Оклахома, Южна Каролина и Тексас, според доклад на Prevent Pandemics, неправителствена група, която защитава мерки за борба с пандемията.

 

Ако носенето на маски е добре структурирано, това може да даде ефективен протективен отговор,

каза д-р Томас Р. Фриден , бивш директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията, който сега управлява Resolve за спасяване на животи, част от които е Prevent Pandemics.

 

Проучването в Канзас стартира след като губернаторът Лора Кели издава държавна заповед за носене на маски на 2 юли, но според закона отделните окръзи имат право на локално решение и така не всички въвеждат това ограничение. Приема се в 20 окръга.

 

Изследователите виждат в това идеална възможност да направят сравнителен анализ за ефекта при абсолютно еднакви условия на живот и климат.

Разликите в разпространението на вируса между маскираните и немаскираните

окръзи започнаха да се появяват около две седмици по-късно, сочи проучването.

В окръзите, които носят маски, процентите на новите случаи се задържат приблизително на около 7 на 100 000 жители до средата на октомври, показват данните, докато в окръзите без задължителни маски са се увеличили до около 14 на 100 000.

 

Д-р Скот Готлиб, бивш комисар на Администрацията по храните и лекарствата, публикува редакционна статия в The Wall Street Journal, препоръчваща ограничен и временен мандат за носене на маски в страната като най-добрия начин да се спре разпространението на коронавируса през наближаващия зимен сезон. Д-р Антъни С. Фаучи, най-добрият експерт по заразни болести в страната, заяви в петък, че страната трябва да обмисли предприемането на подобни действия.

 

източник

Коментари