Публикация

Д-р Иван Маджаров: Болниците не могат да отказват прием на пациенти

Д-р Иван Маджаров: Болниците не могат да отказват прием на пациенти

Не трябва вината за всичко случващо се през последните дни да се хвърля на Спешна помощ, заяви председателят на БЛС


„Ясно беше, че ще стигнем дотук, наблюдавайки Испания и Италия, предвид, че тези държави са много по-добре по отношение на здравеопазването“, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в „Тази сутрин“ по повод на втория случай на смърт на пациент с коронавирус заради липса на място в болниците в София.


„Ако влезем в болниците, ще видим, че не се касае за хаос, а те наистина са препълнени. Колегите в COVID отделенията са затрупани с болни и работят“, каза д-р Маджаров.


Той подчерта, че

екипите на Бърза помощ решават дали даден пациент трябва да бъде хоспитализиран

„Болниците нямат право да отказват преглед, диагностика и прием на пациенти“, подчерта председателят на БЛС и допълни, че лекарите са полагали Хипократова клетва.

Всяка болница има кислород и пациентът най-малкото трябва да се постави на апарата. Щом лекар от Спешна помощ е решил да го докара, значи болницата трябва да го приеме. Някой си мисли, че е над ситуацията и може да си прави каквото иска. Но това не е така. Някой трябва да поеме отговорност, смята д-р Маджаров.

Според него трябва да спре измиването на ръцете с Бърза помощ. Той подкрепя създаването на

триажни отделения пред болниците

защото е важно пациентите на първо място да бъдат прегледани.


„БЛС подкрепя използването на бързи антигенни тестове, които да се ползват и при джипитата и в Бърза помощ“, заяви председателят на съсловната организация и отбеляза, че в САЩ техните резултатите се признават за окончателни и се вкарват в системата, но в Европа не е така.

Коментари