Публикация

Д-р Миндов: Антигенните тестове показват повече заразени, а те не влизат в статистиката

Д-р Миндов: Антигенните тестове показват повече заразени, а те не влизат в статистиката

Рискът, отговорността и квалификацията трябва да бъдат оценени и адекватно заплатени на лекарите и на медицинските сестри, които ще работят в Covid зоните в поликлиниките.


Това каза д-р Георги Миндов, председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари, пред БНР.


Той поясни, че

все още няма единно решение при определени показания каква терапия да се предписва на пациентите

и се използват френски или германски протоколи за лечение на Covid-19, между които обаче има съществена разлика.


Д-р Миндов определи като нередно презапасяването от страна на хората с антибиотици, които се изписват за лечение на заболяването.

Недостигът на лекарствата ще бъде отстранен, антибиотикът ще се внесе, има и субстанцията, въпросът е на организация. Но лекарството не е панацея, увери специалистът.

Д-р Миндов обяви, че се очаква през следващата седмица да започне

издаването на електронните направления за PCR тестовете

„Поне над 1 млн. лева всеки ден българинът вади от джоба си за бързото тестуване. В момента статистиката отчита само положителните PCR тестовете. Антигенните тестове като резултати не се отчитат. В София хората предпочитат този три пъти по-евтин тест, чиято чувствителност съвпада близо 100% с PCR-а. Антигенните тестове показват по-голяма бройка, а те не влизат в статистиката и съответно с него болният не влиза в системата и не може да получи болничен, може само да се самоизолира“, каза още председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Коментари