Публикация

България ще купи още 17 280 флакона ремдесивир

България ще купи още 17 280 флакона ремдесивир

Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19.


Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.


За да бъде гарантиран достъпът на българите до одобрените ваксини, както и нужните на страната ни количества, днес

правителството отпусна 6 374 930 лева като допълнително финансиране

за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС. Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия.

Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Министерският съвет одобри също

допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер до 14 млн. лева

Те са предназначени за купуването на още 17 280 флакона ремдесивир. Към момента са налични около 2000 флакона.


„Нашите лекари използват медикамента в по-тежките фази на заболяването, затова решихме да закупим още 17 280, за да има възможност да се даде в болниците на всеки нуждаещ се пациент на територията на страната“, посочи премиерът Борисов.

Той акцентира, че в комбинация с други медикаменти ремдесивирът спасява живота на тежкоболните с COVID-19.


В хода на заседанието на Министерския съвет премиерът Борисов добави, че правителството всеки ден предприема действия, с които българските лекари да разполагат с всички необходими медикаменти, за които световният опит показва, че помагат на заболелите от новия тежък вирус.

снимка: Министерски съвет

Коментари