Публикация

Вече е достъпен електронен сертификат при ваксинация срещу COVID-19

Вече е достъпен електронен сертификат при ваксинация срещу COVID-19

Електронният сертификат за ваксинация срещу COVID-19 вече е факт и всеки ваксиниран може да го получи.


„Всеки, който притежава електронен подпис, ще има достъп до сертификата в електронното си досие. Хората, които нямат електронен подпис, от 1 февруари ще могат да го получат чрез личните си лекари“, поясни министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.


Документът може да бъде видян в Националната здравно-информационна система


но е достъпен само след електронен подпис.


„Важно е да отбележим, че този сертификат няма печат и подпис и се генерира автоматично от системата, така че няма как да бъде допусната злоупотреба“, отбеляза министърът.


Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден и QR код, за да може да има до него лесен достъп от всяка точка на света.

 

Ваксините срещу COVID-19: коя, кога, за кого, защо


Министър Ангелов обясни още, че

 

до края на март електронното направление ще бъде достъпно за всички диагностични процедури в доболничната помощ

Когато бях избран за министър на здравеопазването, казах, че една от основните цели, по които ще работим, е Националната информационна система и изпълняваме този поет ангажимент. Следващата стъпка в надграждането е да включим и протоколите за скъпоструващо лечение вътре и направленията за специалист. Това е приоритет и усилено работим по него, като резултатите вече са видими, заяви проф. Ангелов.

Целта

 

на пациентското досие, което все още се надгражда и към момента включва информация за сертификата за ваксина срещу COVID-19, данни за издадени електронни направления и рецепти, за кръводавяране, както за ползвани дентални услуги по линия на НЗОК и за медицинска експертиза, е единствено улеснението на хората и лекарите.

 

„Логично е всеки лекар, при когото отивате, да има данни какво се е случило с вас, за вашата медицинска история, защото пациентите, които постъпват в лечебно заведение, постъпват както по планов път, така и по спешен път. По този начин аз, като лекар, много бързо ще се ориентирам, като видя вашите прегледи, какви лекарства пиете, с какво се лекувате. Много бързо ще се ориентирам за вашата анамнеза във времето назад. Това е основната цел - да улесним максимално всички участници в системата на здравеопазването – пациенти, лекари, защото в момента пациентите, голяма част от тях, особено хронично болните, те се разхождат от лекар на лекар с едни големи папки. Събрали са си всички епикризи, всички рецептурни книжки. Трябва да ги улесним“, изтъкна здравният министър.

 

В отговор на журналистически въпрос за евентуално

 

разхлабване на противоепидемичните мерки

 

на територията на страната, здравният министър обясни, че продължават разговорите и срещите с всички заинтересовани страни.

Не съм човекът, който иска да затваря сектори и бизнеси, но съм човекът, който иска да гарантира здравето на българите. Категорично не съм готов да плащаме цена, каквато плащахме преди време - с много починали граждани. Постигнахме резултат и той е видим за всички. Емоцията и нетърпението не са най-добрият съветник в този момент. Най-добрият съветник е разумът, каза министърът на здравеопазването.

По повод нарушенията на Националния ваксинационен план в някои лечебни заведения проф. Костадин Ангелов беше категоричен, че където има сигнали за неспазване на правилата, ще има и проверки.

 

„Борбата за човешкия живот е най-емоционалната и най-силната борба и всеки иска да я проведе успешно. Мой дълг и призвание е да го правя за всеки български гражданин. Няма да допусна някой да счита себе си за по-важен от друг“, подчерта министърът.

Коментари