Публикация

Бойко Борисов: Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки

Бойко Борисов: Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки

Производителите на ваксини трябва стриктно да спазват договорите за доставки. С колегите от Европейския съвет сме единодушни, че трябва да сме максимално твърди и да изискаме от компаниите полагащите ни се количества в срок.


Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в края на първия ден от видеоконференцията на членовете на Европейския съвет.


„Ние, държавите членки, стриктно сме спазвали договорите, стриктно сме дали пари, за да направят съответните проучвания и да създадат ваксината“, категоричен бе Борисов и добави, че усилията за увеличаване на производствения капацитет трябва да продължат.


Министър-председателят приветства също така идеята

 

да бъдат осигурени бързи коридори за защитените от COVID-19 граждани

 

като в същото време се запазят личните им данни. А хората, които не са се ваксинирали, да не бъдат ограничавани да пътуват.


Премиерът Борисов изрази позитивно мнение по отношение на

 

създаването на европейски портал, чрез който да се координира информацията

 

а това от своя страна ще даде възможност хората да се върнат по-бързо към нормалния живот и пътуванията.


„Разбира се, това може да влезе в действие само когато всички желаещи европейски граждани са получили ваксина. Така, че с обединени усилия всички държави членки в момента полагат огромни усилия да се измъкнем от пандемията“, подчерта българският министър-председател.


Бойко Борисов добави, че

 

общият европейски подход в битката с COVID-19 към момента дава изключително добри резултати,

 

а ваксиниране е най-доброто, което е направил Европейският съюз.

Не си представям, ако всяка държава членка трябваше самостоятелно да договаря и доставя ваксини, как щяхме да се справим, особено в конкуренцията на държави като САЩ, Бразилия, Израел, Великобритания, добави Борисов.

 

Министър-председателят изтъкна, че трябва да има солидарност и да бъдат подпомогнати и други страни като тези от Балканите и от Африка, но по най-бързия начин първо трябва да се ваксинира европейското население.


Той каза още, че на фона на ограниченията в другите държави, там броят на заразените продължава да бъде висок. Докато

 

в България мерките са либерални и същевременно ефективни


„С дисциплина, дистанция, толерантност ще се върнем към нормалността. Ние продължаваме да облекчаваме мерки вследствие на това, че нашите показатели са доста по-добри от всички държави, които са с пълен локдаун.


Вярвам в интелигентността на българина, в неговата възможност сам да преценява, оставяме свободата на решение на всеки един човек“, подчерта премиерът.

 

снимка: Министерски съвет

Коментари