Публикация

Връщането на часовника назад - за и против

Смяната на часовото време означава средно по 300 часа по-малко дневна светлина за възрастните и 200 часа за децата.


Британски специалисти са установили, че тази промяна ограничава физическите упражнения и занимания на открито, които подобряват психическото и физическото здраве.

Изследване в British Medical Journal разкрива, че хората се чувстват по-щастливи, по-енергични и се разболяват по-рядко през летните по-дълги дни в сравнение с кратките дни през зимните месеци.

Други проучвания също показват, че преходът от лятото към зимата и обратно влияе върху настроението и психиката на човек.

Някои специалисти смятат, че връщането на времето назад може да доведе до изостряне на хронични заболявания и депресия, докато други експерти обясняват, че това се дължи единствено на самовнушение.

Смяната може да причини на организма определено напрежение, нарушения в съня, повишен риск от психични заболявания и др.

Противниците на идеята за връщането на часовника назад с един час твърдят, че лятното часово време би предотвратило много пътни инциденти, както и увеличаването на вредните емисии в атмосферата, тъй като хората ще палят осветлението си по-късно.


" }-->

Коментари