Публикация

Министър Ангелов: Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим

Министър Ангелов: Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим

Броят на болничните легла, предназначени за пациенти с COVID-19 в област Бургас, ще бъде увеличен. На локален принцип ще бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки, целта на които е ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция в региона. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред журналисти в Бургас, след като участва в заседание на Общинския кризисен щаб.


„Отчитаме тревожно увеличение на броя повиквания към Националната система 112. Ръстът е с 30%, като 40-50% от всички обаждания са за хора с COVID-19“, посочи здравният министър.


По тази причина, за да бъде нормализирана ситуацията в областта, по-късно днес директорът на регионалната здравна инспекция в Бургас ще предложи на Областния кризисен щаб от петък, 12 март, за две седмици да бъдат преустановени присъствените учебни занятия за учениците от 5-и до 12-и клас, работното време на ресторантите да бъде намалено до 22:00 часа, както и временно да бъдат преустановени посещенията във фитнесите и търговските обекти - тип МОЛ.


Проф. Костадин Ангелов подчерта, че към настоящия момент

 

локалният принцип за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки е най-уместен

 

тъй като има области с нива на заболяемост под 50 на 100 хил. души население, както и други с над 500 души на 100 хил. души население.


„Това означава, че предприемането на действия на национално ниво не би било справедливо за хората. Целта е чрез въвеждането на регионални мерки да ограничим разпространението на заболяването в областите, в които отчитаме най-голям брой на новите случаи“, коментира министърът и уточни: „Няма мярка, която ще се поколебаем да наложим тогава, когато залогът е животът и здравето на хората“.


Това, което ще се направи на национално ниво, е в рамките на днешния ден да бъде издадена заповед, с която

 

временно се забранява износът на нискомолекулярните хепарини и миорелаксантите

 

Целта е при повишено потребление на тези лекарствени продукти държавата да разполага с достатъчни количества, така че на всеки нуждаещ се български гражданин да бъде осигурен бърз достъп до подходяща терапия, стана ясно още от думите на здравния министър.

Коментари