Публикация

Подновяват по-строгите противоепидемични мерки

Подновяват по-строгите противоепидемични мерки

От понеделник, 22 март, за 10 дни - до 31 март, в страната ще бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки. Причината – през последните 2-3 седмици се увеличава както броят на заразените с COVID-19, така и на хоспитализираните лица, при които е потвърдена коронавирусната инфекция. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

 

„Нека всички политици, които твърдят, че се грижат за живота и здравето на българските граждани, че мислят за хората, да го докажат с делата си, като не превръщат ситуацията с COVID-19 в знаме на говоренето си по време на предизборната кампания.“, каза той. 

 

От понеделник, 22 март, се преустановяват посещенията в заведенията за хранене и развлечение, като единствено се разрешават доставките и вземането на храна за дома и офиса. В хотелите изхранването на гостите ще става по стаите. Не се разрешават посещенията в игралните зали и казината. Търговските обекти тип МОЛ също няма да работят, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките, дрогериите, банките, застрахователите, офисите на телекомуникационните оператори и др. Няма да бъдат допускани посещения във фитнес центровете и залите за групови занимания, плувните басейни, кината, театрите, музеите. На събирания и тържества от частен характер се допуска присъствието на не повече от 15 души.

 

Учениците преминават на обучение в електронна среда

 

В рамките на 10 дни децата няма да посещават детски ясли и градини, образователни и езикови центрове. Тези и други мерки ще залегнат в заповед на министъра на здравеопазването, която ще бъде утвърдена в рамките на днешния ден, 18 март. Целта на допълнителните противоепидемични мерки е контролът върху разпространението на коронавирусната инфекция да продължи да бъде ефективен, обясни проф. Ангелов.

 

Той уточни още, че решението за налагане на по-строги мерки е било трудно, но е взето след анализ на ситуацията в страната и на база наличната научна информация.

 

„Ако ние сме последователни, вирусът не е последователен. Всички решения, които сме вземали до момента, са били основани единствено и само на науката и на практиката такава, каквото я виждаме в целия свят. Оказва се, че няма правилна рецепта, която да дава животоспасяващо лекарство на нито един народ по света.“, заяви министърът. 

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изнесе данни за заболяемостта у нас. През последните 14 дни тя е 483 на 100 хил. души население, което ни нарежда на 9-то място  в Европейския съюз и на 3-то на Балканския полуостров. В Бургас, Плевен, София заболяемостта е най-висока. На другия полюс са Търговище, Видин и Разград.

 

„България не прави изключение от общата картина. Вълната, предизвикана от британския вариант на коронавируса, която започна от Англия, Ирландия и Португалия, обхвана целия континент. В момента в Централна Европа и на Балканите се отчитат най-високите нива на заболяемост.“, каза той. 

 

В отговор на журналистически въпрос министър Ангелов посочи, че е направено всичко необходимо за провеждането на безопасни парламентарни избори, в това число ваксиниране на изборната администрация, осигуряване на лични предпазни средства и дезинфектанти, утвърждаване на т.н. здравен протокол.

Коментари