Публикация

Лекарите започнаха щафетни протести

Лекари, медицински сестри и специалисти по здравни грижи се събраха на организирания от Българския лекарски съюз и синдикатите протест в Смолян.


Той се проведе пред сградата на многопрофилната болница „Д-р Братан Шукеров”.

В приетата от протестиращите декларация до правителството, МЗ, НЗОК се поставят искания здравната система да бъде адекватно финансирана през 2011 г., както и да се изработи цялостен пакет от закони и наредби, осигуряващи устойчиво развитие на здравеопазването в страната.

В документа се настоява и в срок до 1 месец да бъдат изплатени сумите, които ръководството на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” дължи на изпълнителите на медицинска помощ, съобразно представения механизъм за разпределение на средствата  за допълнително материално стимулиране за 2010 г., както и да бъдат актуализирани основните заплати на всички категории работещи.

Своето недоволство срещу провежданата политика в здравеопазването изразиха днес и медици от Сливен и Стара Загора.

Както health.bg вече писа, до протестите се стигна след като Българският лекарски съюз отхвърли споразумението с правителството за финансиране на здравната система.
На среща между съсловната организация, КТ „Подкрепа” и КНСБ беше решено да се създаде Национален щаб за организиране на предупредителни протестни действия в страната.

Ако те не дадат резултат, ще се пристъпи към ефективна стачка.

Очаква се утре в протестите да се включат и работещите в болниците в Бургас.

" }-->

Коментари