Публикация

Спортът отблъсква депресията

Физическата активност може да предотврати депресията - но само, ако е забавно и не се прави по време на работа, показват изследвания.


Британски и норвежки учени са установили, че хората, които редовно спортуват, е по-малко вероятно да бъдат потиснати, при условие, че се упражняват в свободното си време.

Хората, които „тренират” по време на работа, например тези, чиято дейност изисква вдигане на тежки предмети, са не по-малко застрашени да страдат от депресия в сравнение с работещите на бюро.
 
Изследването е проведено с  40 401 доброволци. Те е трябвало да определят колко често се занимават с лека и интензивна физическа активност през свободното си време.


Всички участници са преминали през медицински преглед и са отговаряли на въпроси, насочени към оценка на техните нива на депресия и тревожност.

Проучването установило, че лицата, които са участвали в редовна физическа активност, са по-малко застрашени от депресия.
Тези, които не са били активни в свободното си време, са били почти два пъти по-застрашени от състоянието в сравнение с най-активните лица.

Резултатите са публикувани в British Journal of Psychiatry.


Коментари