Публикация

С аромат на ... опасност

Ароматите ни заобикалят от всякъде. Парфюми, сапуни, шампоани, ароматизатори, дори тоалетната хартия вече има своя отличителна миризма.


Това обаче може да се окаже опасно за здравето, твърдят американски учени от Вашингтонския университет, които са провели изследване върху 25 от най-разпространените и използвани продукта с приятно ухание - омекотители, перилни и почистващи препарати, детски шампоани.

Въпреки че много от изброените продукти са рекламирани като натурални и нетоксични, в тях са открити повече то 133 химикала, като всеки продукт съдържа средно по 17 летливи вещества.

Изследването, публикувано в Environmental Impact Assessment Review, разкрива, че 24 химикала са регистрирани в САЩ като опасни или токсични. Не е случаен фактът, че те почти никога не са посочвани на етикетите, а са скривани под мъгляви определения като „омекотители, ароматизатори, ефирни масла".

При това положение не е чудно, че една трета от американците се оплакват от главоболие, от проблеми с дихателните пътища и други неприятни симптоми, които се проявяват при контакт с изпускащи приятна миризма продукти, твърдят специалистите. 

Коментари