Публикация

Очакваме 3 нови лекарства срещу COVID-19

Очакваме 3 нови лекарства срещу COVID-19

Поне 3 лекарства срещу Ковид-19 се очаква да излязат на европейския пазар до октомври. Европейската комисия посочва, че до края на годината броят им може да достигне пет.

 

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства - Богдан Кирилов заяви пред Bulgaria ON AIR, че в момента се провеждат стотици клинични изпитвания с различни молекули. 

 

"Едните са за профилактика - ваксините. Има моноклонални антитела, които са в най-напреднал етап на оценка. Те се свързват със спайк протеина и не му позволяват да се захване за клетката и да навлезе в нея. Имуномодулатори се проучват също - имат отношение към процесите на възпаление", посочи той.

 

По думите му основното предизвикателство е да бъде разрешен за употреба лекарствен продукт в таблетна форма, което ще позволи лечението да се случва амбулаторно. Моноклоналните антитела се очаква в следващите месеци да получат разрешение за употреба. По отношение на таблетната форма - оптимистичният вариант за разрешение е в месеците след октомври, разясни Кирилов.

 

"Към момента единственият лекарствен продукт с разрешение за употреба е "ремдесивир". Доставя се регулярно в България и във всички лечебни заведения може да бъде използван", отбеляза той.

Коментари