Публикация

Проф. Кожухарова: Ваксинираните са предпазени от „Делта“ варианта на COVID-19

Проф. Кожухарова: Ваксинираните са предпазени от „Делта“ варианта на COVID-19

Към момента няма данни „Делта“ вариантът на коронавируса да е по-опасен за деца и млади хора. Хората, които са ваксинирани с две дози от която и да е ваксина, не са изложени на риск от заразяване с този вариант, с малки изключения.


Това заяви вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова пред БНТ.

 

Информацията основно идва от Великобритания, където на практика този вариант е изместил предишния. Това според нея е типично за този тип вируси.


„В САЩ доказват, че около 10% от всички доказани варианти е „Делта“. И прогнозата им е, че

 

той ще започне да доминира през есента

 

което може би се отнася и за европейските страни“, каза вирусологът.


По думите ѝ във Великобритания вече се вижда, че ваксинираните с две дози хора две седмици след втората доза са в много голяма степен предпазени поне от риска да бъдат лекувани в болница. От тези, които сега са там в болница, се вижда, че незначителен е процентът на хората, които са ваксинирани.


Според проф. Кожухарова в момента данните от статистиката у нас са много добри и е спаднала голямата вълна.

Това се дължи основно на закономерностите, на които се подчинява епидемичният процес. Всяка епидемична вълна, след като започне, достига определен връх, който би могъл да бъде по-висок или нисък, след което започва да спада. Толкова е по-ниска епидемичната вълна, колкото е по-голям процентът на хората, които имат имунитет към даденото заболяване, обясни специалистът.

Да се изчисли в реални числа какъв е ефектът от взетите мерки на практика не може. Единствено от ваксината можем да имаме относително точни изчисления, които да покажат с какъв процент ваксинацията въздейства на епидемичния процес, смята тя.


Проф. Кожухарова беше категорична, че

 

няма противопоказания за хронично болните хора да се ваксинират


„Хроничните заболявания са показание, а не противопоказание“, допълни тя.
И посъветва децата, при които има сериозни хронични заболявания, да бъдат ваксинирани след съвет на педиатър.


В повечето европейски страни процентът на ваксинираните най-възрастни хора - над 80 години, достига почти до 100.


„Тук е 10, 15, 20. Факт е, че се увеличават, но би трябвало да се използва този летен сезон, в който винаги има известна пауза в дихателните инфекции, хората да се ваксинират, а не през септември месец да се струпаме на опашки, защото през септември по друг начин ще говорим за дихателните инфекции - отново те ще започнат да се увеличават“, коментира вирусологът.


Според нея

 

към момента няма никакви белези за изчезване на коронавируса и той ще бъде като сезонния грип

 

Но когато един вирус престане да бъде нов, той престава да бъде и от медицинска гледна точка, и от психологическа гледна точка сериозна опасност.

Коментари