Публикация

Нова апаратура, стари методи

Вчера премиерът Борисов преряза лентата за пускане в експлоатация на нов линеен ускорител в софийската болница „Царица Йоанна”.


Фотоапарати и телевизионни камери увековечават събитието. Присъстващите ръкопляскат, всички са щастливи, държавата е засвидетелствала грижа за болните с онкологични заболявания.

Цената на модерния апарат е седем милиона лева. Всичко щеше да е наред, ако не беше една малка подробност. Лъчелечението се заплаща от здравната каса по клинична пътека с цена 190 лева. В същото време разходите за лечението на един болен с новия апарат се оценяват на 3700 лева – за консумативи, сервиз, персонал и др. Никой, дори премиера Борисов, не знае и не иска да знае кой ще покрие разликата между 700 и 3700 лева. Това е една от причините другите два линейни ускорители в Специализирана болница за активно лечение по онкология и в Пловдив да не могат да работят постоянно.

Подобна е ситуацията с два други нови апарата, също официално открити от премиера. Става дума за един специален модел компютърни томографи - „пет скен”. Един такъв е разположен във варненската болница  „Света Марина”, а другият в софийската „Александровска”. Само няколко месеца след фанфарите и двата апарата спряха, защото се оказа, че не са осигурени консумативите, необходими за работата им.

И в този случай Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и болниците си прехвърлят задължението кой да ги осигури.

Така на практика се получава, че се хвърлят огромни средства за нови апарати, които бездействат, гаранционният срок им тече, а болните както и преди нямат достъп до модерното изследване и апаратура. 

___
* Коментарът е публикуван на сайта на Центъра за защита правата в здравеопазването.



Коментари