Публикация

Има ли наистина значение размерът на половия член?

Тази тема е стара като света, но все още занимава много хора. При това не само младежи в пубертета, които тепърва откриват тънкостите на сексуалния живот.


Факт е, че цялата визуална индустрия, свързана със секса, налага култ към големия размер. А при днешните неограничени възможности за гледане на снимки и видео с „XXL” – съдържание, практически на всички се налага едно подсъзнателно сравнение на собственото тяло и възможности с тези на порнозвездите.

В публичното пространство се разпространяват две противоположни тези. Първата: размерът на пениса няма особено значение, важни са уменията на мъжа като любовник, защото задоволяването на жената изисква комплексен подход – ласки, думи, отдаване.
Втората: размерът има сериозно значение за качеството на секса и за задоволството на партньорите.

Привържениците и на двете тези излагат уверено своите аргументи. Но със сигурност нещата трябва да се разделят на две: фактическото (физиологичното) влияние на размера на члена е едно, а психологическото възприемане на този размер от самия мъж и партньорките му е съвсем друго...

Статистиките отдавна са доказали, че за физиологически пълноценен сексуален контакт е необходимо размерът на половия член в ерекция да е съотносим с размера на влагалището при жената, което средно е между 9 и 11 сантиметра. Това означава, че огромната част от мъжете отговарят на условието да могат да осъществят успешен полов акт. Защото средно установеният размер (дължина) на половия орган във възбудено състояние е между 12,5 и 15,3 см.

Но върху тези „изисквания” отдавна са се наслоили допълнителни критерии за мъжественост. Те включват например вида и размера на члена в покой, въпреки че между този размер и размера в ерекция няма никаква връзка. Просто по-големият пенис в спокойно състояние се увеличава относително по-малко по време на възбуда и обратното. Но редица мъже смятат, че е важно какво демонстрират, когато се съблекат по слипове или бански в различни ситуации. Вече се е стигнало до там, че се продават гащета и бански с подплънки, които визуално да увеличават размера на мъжкото достойнство.

Всъщност върху субективното възприемане на големината на пениса влияят редица фактори. Един пълен мъж с отпуснато коремче може значително да „прикрие” истинския си размер заради тлъстините, натрупани в слабинната област. Обилното окосмяване в интимните части също има подобен ефект. Значение има и размерът и разположението на тестисите. Студеното време и особено къпането в студени води задължително води да силно свиване на члена.

Опитите за медицинско уголемяване на пениса обикновено са основателни единствено когато размерът е изключително малък в резултат от съществуващо ендокринно заболяване (хипогонадизъм). Това обаче е много рядко срещано състояние. В повечето случаи манията за уголемяване на половия орган е свързана с психологически проблеми и най-вече със стремеж да се компенсира ниската самооценка – не само в секса, но изобщо в живота.

Няма никакви научни доказателства за ефективността на всевъзможните медикаменти, които се рекламират като средства за уголемяване на члена. Единствената реална възможност да се удължи пенисът е ако се прережат част от лигаментите, които свързват основата на пещеристите тела с тазовата кост. Тази интервенция обаче създава нестабилност на члена, без реално да повишава шансовете на мъжа да бъде „по-ефективен” в сексуално отношение.

Не съществуват научни доказателства и че обрязването може съществено да промени сексуалната изява на мъжа. Въпреки това много хора са убедени, че обрязаните мъже могат по-добре да контролират настъпването на еякулацията и поради това могат да осъществяват по-продължителен сексуален контакт.

Редица популярни митове търсят връзка между размера на члена и размерите на други телесни части (нос, пръсти и др.), но такава корелация не е установена в никакви сериозни проучвания.

Остава изводът, че един мъж може да положи редица грижи за здравето и общото си състояние, които ще имат ефект и върху сексуалния му живот, вместо да се фокусира единствено върху интимния си размер.

Коментари