Публикация

Военните лекари се ръководим от Кодекса на честта!

Военните лекари се ръководим от Кодекса на честта!

Навсякъде, по всяко време, без умора и без претенции, ние изпълняваме нашата мисия.


„Платинените 10 минути” са изключително важни, за да се спаси живота. Ранените и войниците трябва да пристигнат живи до болниците. Именно това е философията на тези първи минути. Следва правилото за „Златния час” и действията, които ще бъдат предприети, за да се спасят колкото се може повече животи.


През последните 20 години има огромна промяна във философията по отношението на ранените войници, обясни началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS при първата си среща с новоприетите курсанти – бъдещи военни лекари.


Те посетиха ВМА и Военномедицинския симулационен тренировъчен център – единственото по рода си съоръжение в България за подготовка на военномедицински специалисти. В него, освен бойните санитари и медиците под пагон, ще се обучават и курсанти от други специалности. А амбицията е този център да се превърне в тренировъчен център на НАТО с регионално значение, в който да се организират курсове и за съюзнически войски.


Генерал-майор Мутафчийски сподели личния си опит от военните мисии зад граница, който прилага и в работата си във ВМА. Той даде ценни напътствия на курсантите как се действа при масово постъпване на пострадали.


Във военната медицина се степенуват приоритетите при ранените и се дават приоритет на тези, които са тежко ранени

 

но спасяеми, колкото и жестоко да звучи. Следва правилното място – къде трябва да се лекува този пациент, съгласно концецията за Damage control surgery и Damage control resuscitation. Именно тази концепция доведе до революционна промяна в успеха на лечение на тежкотравмирани пациенти. тази концепция я въведохме успешно и я прилагаме и във ВМА, коментира проф. Мутафчийски.


„Следва правилното лечение. Основните принципи са спиране на голямо кървене, защото кръвта е животът. Важно е да отбележим, че военната медицина, за разлика от другата медицина, е медицина на ограничения ресурс. Ние, като военни лекари, никога не изпадаме в разкоша да лекуваме с колкото си искаме персонал, лекарства, места за настаняване и време. Ние лекуваме и решаваме задачите си в условията на ограничен ресурс. Това е фундаментална разликата“, подчерта още началникът на ВМА.


Четвъртата „опорна точка” е времето – т.нар. „платинените 10 минути” спасяват животи.

 

Коментари