Публикация

Ръководство за управление на промените в настроението

Емоционалното здраве е важно за цялостното здравословно състояние. Понякога обаче промените в настроенията могат да ни изкарат извън релси, да се чувстваме потиснати и да отблъснем околните без да искаме.


Ето няколко съвета за ефективно управление на промените в настроението:

Спортувайте редовно
Физическата активност подсказва на организма да произвежда невротрансмитерите, които ни карат да се чувстваме добре -  ендорфините, и повишава нивото на серотонина, който спомага за подобряване на настроението по естествен път. Изследванията показват, че упражненията - аеробни и силови, могат да намалят и предотвратят депресия, както и да облекчат ПМС симптомите. В момента повечето експерти препоръчват 30 минути спорт с умерена интензивност през повечето дни от седмицата.

Хранете се добре
Много жени приемат твърде малко калории и спазват диети, които са с малко витамини, минерали и протеини. Други не се хранят достатъчно често, така че тяхното ниво на кръвната захар е нестабилна.

Когато мозъкът е в състояние недостиг на гориво, тогава хората са по-чувствителни към стрес. Определете си 5-6 малки хранения на ден, които съдържат добра комбинация от въглехидрати, които могат да повишат нивото на серотонин, и протеини. Те могат да подобрят контрола на емоционалните промени в настроението.

Вземане на калциеви добавки
Изследванията показват, че приемането на 1200 мг калциев карбонат дневно намалява симптомите на ПМС с 48 процента. Има и известни доказателства, че приемането на 200-400 мг магнезий може да бъде също полезно. По-малко доказателства съществуват в полза действието на витамин В6 и билковите лекарства (масло от иглика) върху ПМС, но може да се пробват.

Води си дневник
Носете си дневник в куфарчето или чантата. Когато сте разстроени или ядосани, отделете няколко минути, за да изхвърлите стреса чрез писане. Това е сигурен начин да излеете емоциите си, без да отчуждавате другите.

Дишайте

Прогонете паниката с кратка релаксация. Поемете дълбоко въздух и бройте до четири, задръжте го (пак бройте до четири), и бавно издишайте. Повторете няколко пъти.

Измислете си мантра
Създайте успокояваща мантра, която да рецитирате по време на трудна ситуация. Направете няколко дълбоки вдишвания и като издишате си казайте: „Всичко е наред” (например).

Коментари