Публикация

Мобилизация: ВМА срещу COVID-19

Мобилизация: ВМА срещу COVID-19

Шест клиники от структурата на Военномедицинска академия (ВМА) временно ще бъдат трансформирани в звена за работа с пациенти с коронавирусна инфекция.


Сред тях е и Клиниката по психиатрия, чийто екип вече има опит в битката с коварното заболяване от предходните вълни на епидемията.

Като част от ВМА ние имаме задачата да се занимаваме не само с лечение на пациенти в мирно време, но и с посрещане на различни кризи и извънредни ситуации, каквато е и пандемията от COVID-19, коментира полк. доц. Данчо Дилков, началник на клиниката.

„Ще „стиснем зъби”, това ни остава...“, казва още специалистът.


Признава, че

 

най-трудно им е било в началото

 

когато светът разполагаше с оскъдна информация за същността на болестта.


„Постепенно натрупахме опит, но след дългия период на работа започна да се чувства умората. Но наш дълг е да помогнем на сънародниците ни в това тежко изпитание“, категоричен е доц. Дилков.


По думите му,

 

заболяването протича сравнително тежко, като възрастта не е от особено значение

 

Затова призовава гражданите да се ваксинират, за да се предпазят от COVID-19.
Вирусната инфекция не трябва да бъде подценявана в никакъв случай, тъй като може да доведе до много сериозни последици и при по-млади хора.


„Забелязвам, от психиатричната си практика, че често се получава обостряне на психични болести, вследствие на заразяване с коронавирус и дори достигане до хоспитализация в психиатрична клиника“, коментира още началникът на Клиниката по психиатрия на ВМА.

Коментари