Публикация

Библия на хората с болки в гърба

Книгата на Сара Кий, физиотерапевт на британското кралско семейство, ще ви помогне да си върнете здравето и самочувствието.


Колцина са авторите, чиито книги са поели пътя към читателите си с уводни думи от принц Чарлз? Мотивът трябва да е много истински и личен, когато става дума за борба с болката. Етои думите на Уелския принц в предговора към нашумялата „Библия на хората с болки в гърба” от Сара Кий: „Тя предлага нова концепция за начина, по който здравият гръбнак се руши и започва да боли. В класическия случай, когато не виждаш гората зад дърветата, тя вярва, че повечето проблеми с гръбнака започват като обикновено втвърдяване на звено от гръбнака, но е много лесно това да се изплъзне от вниманието на обикновената медицинска „мъдрост”.
 
От 1983 г. Сара Кий е физиотерапевт на кралица Елизабет II и нейното семейство. През 2003 г. с кралски указ е приета за член на Викторианския орден като лична награда на суверена. От 2004 г. Сара Кий  води майсторски класове на физиотерапевти във Великобритания и Австралия.

Книгата, която разкрива в 244 страници и над 100 илюстрации тайните на  многогодишния успех по облекчаване на болките в гърба, е вече и на българския пазар. Тя описва пет етапа на заболяването на гръбнака и предлага курсове за всеки от тях, като подсказва:
•  кога имате нужда от лечение;
•  как да изпълнявате прости упражнения;
•  как да избегнете капаните, докато лекувате гърба си, така че да разберете какво не е наред с него и да предприемете действия, за да го поддържате здрав и без болки.


Нашият сътрудник и един от редакторите на книгата Веселин Стоянов взе интервю от Сара Кий:

Сара, започваш книгата си, изтъквайки красотата в движенията на тялото при гребане. Наистина ли гребането е най-красивият спорт, който е събудил твоя инстинкт и носталгията по далечни времена, когато хората са полагали големи физически усилия?
Да, аз наистина се възхищавам от прекрасната форма и движения на човешкото тяло. Обаче немалко хора представляват онова, което аз наричам малко снизходително „двигателни идиоти”. Защото те сами си създават проблеми с мързеливите си работни пози и груби движения. Телата им буквално висят върху тях като раздърпан, торбест костюм и те го влачат насам-натам. Доста от хората са такива и мога да го кажа почти от пръв поглед.

Кога, как и защо избра физиотерапията, превръщайки я впоследствие в своя професионална и жизнена съдба?
Предпочитам контакта лице в лице и рано открих привлекателност в това „да правиш добро на другите” със собствени усилия.

Някои са осакатени, често безпомощни и молещи за помощ, а други не – но зная, че като се заема с техния проблем, аз имам само ресурса на своето тяло, дестилираното знание и предишния си опит върху други пациенти.

Винаги съм харесвала идеята да се заема, буквално запретвайки ръкави, и да напипам какво става. Това изисква умения и опит, представи си го почти като риболов на пъстърва. Работата ми изисква също концентрация и сила на волята (ето защо се уморявам толкова) - аз тегля с „въдицата” болките на няколко нива. 

Отговорността като физиотерапевт на британската кралска фамилия не генерира ли у теб допълнително напрежение?
Не, работата с кралската фамилия за мен не е допълнително напрежение. Аз съм напълно сигурна в това, което правя, и същевременно ми беше по-лесно като външен човек – нали съм австралийка – да преминавам онези невидими граници, които англичаните усещат толкова остро и на които смирено се подчиняват.

Най-добре това оцени може би кралицата майка Елизабет, защото докторите също се страхуваха прекалено много да я докосват, дали поради възрастта й, дали защото ги беше страх да не умре. Веднъж един от тях ми каза „не, тя е твърде ценна, за да я пипам”. Представете си! Когато доведох при леглото й хирург ортопед и той се съгласи да й имплантира тазобедрена протеза, тя се тръшна назад върху купчината възглавници почти в екстаз и каза: „О, слава Богу!”...
         
МНЕНИЯ

Д-р Живко Стоянов, Люцерн, Швейцария: За 6 седмици болката в гърба си отиде. Само с четене обаче това няма да стане. Необходими са също 15-20 минути упражнения сутрин и вечер, което съвсем не е висока цена.

Тъжната истина е, че около 80% от нас ще изпитат по различно време през живота си болки в гърба. Но като учен, който се занимава с биология на междупрешленния диск, бях неприятно изненадан да стана част от тази статистика.

Повечето хора знаят – събуждаме се сутрин с болки в гърба, вземаме си хапчетата, движим се, сякаш сме рохки яйца, а ишиасът пробожда безмилостно седалището, бедрото и прасеца. В резултат на тези болки сядаме неконтролирано, като изтърван чувал с картофи, взимаме още хапчета и след цял ден, изпълнен с лошо настроение, вечер си лягаме рано като пребити.

Ден след ден, месеци наред, с малки или никакви подобрения и при това лошата новина е, че комбинираните болки в гърба и крака могат да доведат в рамките само на една година до трайна неработоспособност в 26% от случаите, което за моите 35 години беше ужас.

Добрата новина е, че можете да направите нещо за себе си, нещо ефикасно и добро.
Да си оправя гърба ми помогна тази книга, която от много време исках да видя преведена на български. Сара Кий е разработила система от упражнения, която взима предвид, че гръбнакът е комплексна система, включваща мускули, гръбначни прешлени, фасетни стави и междупрешленни дискове, и се е грижи всички те да заработят в унисон. В рамките само на няколко седмици тези упражнения подобряват  функционирането на гръбначния стълб и от гледна точка на пациента изпълнението им е ясно.

Сара Кий не ви кара да спрете да движите гърба си и да вдигате предмети с неестествените движения на клякащ робот, а тъкмо обратното. „Библията” ще ви бъде ясен и научнообоснован наръчник как да започнете, как да намалите болката и как да подобрите състоянието на гърба си в рамките на няколко седмици.
Тези упражнения ще премахнат много от причините за болките в гърба, но книгата допълнително ви дава съвет какво да правите, ако болките се завърнат.


Доц. д-р Тройчо Троев, началник на Клиниката по физиотерапия и рехабилитиция към ВМА:
Мнозина от нас са принудени години наред да се съобразяват с „капризите” на гръбначния си стълб. Имайки пред себе си „Библията” на Сара Кий, болният се чувства спокоен.

Най-важната информация са практическите насоки, които авторката предлага. Подкрепени с разбираеми схематични изображения, те са лесно изпълними. И радостното е това, че още след първите упражнения болният чувства положителна промяна в състоянието си - практическите съвети на Сара Кий действат!

Коментари