Публикация

Проф. Христова: Сроковете на карантина при COVID може да се свалят до 5 дни

Проф. Христова: Сроковете на карантина при COVID може да се свалят до 5 дни

Има проучвания, които показаха, че седмица след заразяване с COVID-19 вече няма отделяне на инфекзциозна РНК, тоест, това, което може евентуално да позитивира теста не е това, което може да ни зарази. Това каза в студиото на "Денят започва" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й на тази база вече има редица препоръки за това, че могат да се скъсят сроковете за изолация и карантина. Тя подчерта, че а изолацията се налага на инфектиран човек с положителен тест, а карантината - на контактни лица, които може да са се заразили.

 

"Центърът за контрол на болестите в САЩ препоръча драстично сваляне на 5 дни - изолация и карантина. Европейският център за контрол на болестите даде междинен вариант - стандартно 10 дни за карантина, но при по-голям натиск над здравната система 7 дни, при екстремен натиск - дори за 5 дни".

 

За ваксинираните с бустер препоръките са карантината да е от 2 до 4 дни при отрицателен PCR тест.

 

"Пълна ваксинация с бустер доза навсякъде се определи като най-надеждната защита. Няма нужда тези хора, които се оказва, че минимално могат да пренасят заразата, да ги държим 7 или 10 дни вкъщи", обясни проф. Христова.

 

Това не се отнася до хората без бустерна доза, защото ваксините им може да са поставени преди 6 или 9 месеца и да те нямат същата защита като хората с бустер. За тях карантината остава от 7 до 10 дни.

 

Вирусологът уточни, че новите срокове ще важат и за хората в заварено положение - които са попаднали под карантина непосредствено преди влизането на заповедта в сила.

 

Проф. Христова коментира и изказването на СЗО, че трябват нови ваксини за справяне с пандемията.

 

"С промяната на вируса е добре да се адаптират и ваксините. Действително има такива разработки, те ще станат сравнително по ускорен начин, защото не се изискват нови клинични изпитания, ваксината е същата", каза тя.

Коментари