Публикация

Проф. Сербезова: В някои болници има аномалии с възнагражденията на медиците

Проф. Сербезова: В някои болници има аномалии с възнагражденията на медиците

Искам да уточня, че министърът на здравеопазването не вдига заплатите на медицинските специалисти. В болничните лечебни заведения управителите са тези, които трябва да осигурят необходимия микроклимат за това. Знаем, че за голяма част от болниците постигането на заложените в Колективния трудов договор заплати е въпрос на преструктуриране, на по-голяма оперативност, на по-добро и ефективно управление на финансовите потоци. Това каза в интервю за Нова телевизия здравният министър проф. Асена Сербезова.

 

„Да действително има лечебни заведения, в които то би могло да бъде по-непостижимо. В по-голяма част от случаите това са общински болници. Държа да уточня, че МЗ не е техен принципал. Ние задаваме една посока, но от там нататък общините също трябва да поемат своята активна роля“, каза тя.

 

Проф. Сербезова каза, че на места са забелязани аномалии със заплатите и има много доклади от Агенцията за финансова инспекция. Тя съобщи, че от една страна има оплаквания, че болници не могат да постигнат договорени по КТД суми за начални заплати, но от друга

 

медици са получавали възнаграждения от десетки хиляди лева

 

„В резултат на проверки, включително и на вътрешен одит е установено и ми беше докладвано, че медицинска сестра е получавала повече от 10 000 лв. Става въпрос за университетска болница“, посочи проф. Сербезова.

 

По думите й, в момента има революционно увеличение на средствата за здравеопазване от 606 млн. лв., като парите са както за профилактика, така и за средно увеличение на цените на клиничните пътеки с 25%. Необходимо е обаче също така да се извърши „запушване на пробойните“. Затова е необходимо да има електронизация на сектора, която ще бъде въведена до края на годината. Тя ще доведе до проследимост на процесите.

 

„Като пациент ще знаем какво ни се е случило, какви изследвания са ни назначени. Кой по-добре от пациента ще може да контролира този процес? Това го въвеждаме защото не може да се управлява ефективно процес, който не се познава. Не може да познаваме един процес ако той не е електронизиран и нямаме бърз достъп до информация. Ние сме в 21 век и е редно с едно натискане на бутона на клавиатурата да можем да генерираме съответните справки, а не да изчакваме в кашони, на хартия така, както сме свикнали в близкото минало“, заяви министърът.

Коментари