Публикация

ВМА отбелязва 119 години от създаването си

Военномедицинската академия в София отбелязва 119 години от създаването си, съобщиха от лечебното заведение.


Основите на военната медицина са положени на 1 декември 1891 г., когато суказ на цар Фердинанд е създадена Софийската обща гарнизонна болница с началник д-р Георги Золотович, участвал в изготвянето на законопроекти за здравеопазването и един от основателите на Българския лекарски съюз.

С настъпването на демократичните промени проведената реформа в здравеопазването дава възможност за достъп на цивилното население до високоспециализираните медицински услуги на ВМА. Тя включва пет болнични бази, пет санаториални комплекса в различни региони на страната, няколко диагностично-консултативни центъра и десетки медицински пунктове, осигуряващи медицинското обслужване както на военнослужещите, така и на цивилното население.

Днес във Военномедицинската академия работят високо квалифицирани кадри - специалисти от всички области на медицината, с богат опит от участията си във военни и хуманитарни мисии в различни точки на света. В момента над сто военни медици участват в различни болници и контингенти зад граница – Афганистан, Босна и Херцеговина, Кувейт, Италия и др., където трупат незаменим опит и авторитет за страната ни. През януари военномедицински екип замина на хуманитарна мисия в Хаити в помощ на пострадалото от земетресението население. През годината сертифицираното от НАТО авиомедицинско звено на ВМА участва в няколко медицински евакуации на пострадали български граждани от различни точки на света.

Лечебното заведение показва неизменно най-висока конкурентоспособност  в контекста на дефиниранитe стълбове на отбраната и е ключов елемент в националната сигурност, както и при управлението на кризи. Нейната конкурентоспособност е водеща както на  национално, така и на международно ниво, става ясно от дългогодишно изследване на БАН, както и от различни международни центрове в САЩ и Европа. ВМА е на неизменно първо място и в рейтинговата класация за граждански одит и удовлетвореност на пациентите на Българската асоциация за закрила на пациентите.
 
Тържественото събрание и концерт, посветени на 119-годишнината на лечебното заведение, ще започнат от 12:00 часа в киносалона на ВМА.

Коментари