Публикация

Мазните риби пазят зрението

Групата на мастните киселини (Омега-3), съдържащи се в мазните риби като сьомга, скумрия и риба тон, може да помогне за предпазване от най-често срещаната форма на загуба на зрението сред по-възрастните хора.

Изследване, публикувано в Ophthalmology journal и проведено с възрастни хора над 65-годишна възраст, установило, че тези,  които редовно ядат морски дарове, са далеч по-малко застрашени да развият свързана с възрастта дегенерация на макулата, която се причинява от клетъчна смърт в ретината.

Смята се, че омега-3 мастните киселини могат да защитават клетките от увреждане, причинено от слънчевата светлина.

Мастните киселини отдавна е известно, че са полезни за понижаване на кръвното налягане, намаляване на риска от аритмия и запушване на артериите, както и за  намаляване на нивата на триглицеридите, свързани с инфарктите.

Има доказателства и за намаляване на риска от рак на простатата и кожата.

Коментари