Публикация
Мазните риби пазят зрението
Мазната риба може да държи ключа към предотвратяване на слепотата сред хиляди възрастни хора, сочи ново изследване.
Групата на мастните киселини (Омега-3), съдържащи се в мазните риби като сьомга, скумрия и риба тон, може да помогне за предпазване от най-често срещаната форма на загуба на зрението сред по-възрастните хора.
Изследване, публикувано в Ophthalmology journal и проведено с възрастни хора над 65-годишна възраст, установило, че тези, които редовно ядат морски дарове, са далеч по-малко застрашени да развият свързана с възрастта дегенерация на макулата, която се причинява от клетъчна смърт в ретината.
Смята се, че омега-3 мастните киселини могат да защитават клетките от увреждане, причинено от слънчевата светлина.
Мастните киселини отдавна е известно, че са полезни за понижаване на кръвното налягане, намаляване на риска от аритмия и запушване на артериите, както и за намаляване на нивата на триглицеридите, свързани с инфарктите.
Има доказателства и за намаляване на риска от рак на простатата и кожата.
Коментари