Публикация

Проф. Сербезова: Ако белите рецепти се изписват по електронен път, това ще улесни лекарите

Проф. Сербезова: Ако белите рецепти се изписват по електронен път, това ще улесни лекарите

За 6 месеца наваксахме изоставането в развитието на електронното здравеопазване, натрупано от служебното правителство. Това каза по време на пресконференция днес министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Тя отчете свършеното от ведомството в тази сфера и очерта някои бъдещи планове.

 

По думите ѝ, за 6 месеца в Националната здравнo-информационна система са въведени 15 електронни услуги. Според нея това е улеснение за МЗ, НЗОК, изпълнителите на медицинска помощ и пациентите.

 

„Най-важното е, че пациентите стават активен участник в процеса и контрольор на прозрачността в системата. Ще можем да проследяваме не само какви лекарства са изписани, какви прегледи са назначавани и осъществени, но също така няма да е необходимо да обикаляме от специалист на специалист с цялата си медицинска документация“, каза министърът.

 

Проф. Сербезова отбеляза, че предстои електронното въвеждане на всички имунизации, а

от 1 август МЗ планира да въведе електронни хоспитализации

За тази цел в момента текат обучения и тестове на системата.

 

Министърът добави, че с въвеждането на електронното здравеопазване ресурсите ще започнат да се управляват по-ефективно. Това ще доведе до освобождаването на допълнителни средства, а нерегламентираните практики ще бъдат преустановени.

 

Началникът на кабинета на министъра доц. Васил Пандов заяви, че през последните 6 месеца е извършена една тиха революция в здравеопазването. Той напомни, че електронната система ще даде възможност да се направят точни анализи на това какви са най-честите заболявания, колко пациенти боледуват, какви изследвания се правят, какъв е потокът на пациентите през лечебните заведения и каква е стойността на терапията. По думите му ще може да се проследи и качеството на лечение, защото ще има данни дали има повторна хоспитализация.

 

Доц. Пандов също така каза, че през следващите няколко седмици се очаква обнародването на нормативния акт, който облича в законова рамка електронната здравна система. Тази наредба ще даде структурата, нивата на достъп и др.

Ще се изписват ли електронно белите рецепти?

Проф. Сербезова съобщи, че има доста лекари, които са започнали да изписват лекарства, които не се заплащат от НЗОК, по електронен път – т.нар. бели рецепти. Според нея те са осъзнали, че това е едно улеснение за тях. Тя каза, че МЗ ще награди петте най-активни медици с отличителен знак на министерството. Според нея трябва да се намери решение и за изписването на тези рецепти по електронен път, за да присъстват и те в досието на пациента. По думите ѝ, тази информация ще помогне на лекарите да избират най-доброто лечение.

 

Доц. Панов добави, че през последните седмици са водени разговори със съсловните организации на лекарите и фармацевтите по тази тема. Обсъжда се въвеждането на мобилно приложение, а след това определена група лекарствени продукти със социално значение да се изписват по електронен път. Става въпрос за антибиотиците. Той каза, че това се налага заради микробната резистентност.

 

„След това ще въведем електронна рецепта и за останалите, като удовлетворим исканията за изключения на лекарите“, каза началникът на кабинета.

Какво сочи статистиката от НЗИС?

От Информационно обслужване към МЗ обявиха, че до момента през НЗИС са издадени 17 млн. електронни рецепти, като 15,5 млн. от тях са изпълнени. Аптеките, които са свързани със системата, са близо 3000, а лекарите, които са издали рецепти – над 5000. След въвеждането на електронните направления през юни са издадени над 230 000 за кръвна картина с минимум осем показателя, 155 000 за клинично-химични изследвания на креатинин, 154 000 за глюкоза, 103 000 за общ липиден профил.

 

Най-много електронни направления са издадени за преглед при кардиолог – над 78 000, очни болести – 62 000, педиатрия – 52 000, и нефрология – 50 000.

 

Най-често срещаните диагнози на база електронните направления са хипертонично сърце без сърдечна недостатъчност – 385 000, неинсулинов захарен диабет – 64 400, хипертонично сърце със сърдечно недостатъчност – 63 800, и есенциална първична хипертония – 62 000.

 

Най-често срещаната придружаваща диагноза е диабетна полиневропатия – 26 500, следвана от наличие на коронарен ангиопластичен имплант и трансплантат – 2500, други видове стенокардия – 1680, и диабетна ретинопатия – 980.

Какви са очакваните новости?

Електронните хоспитализации са обявени за 1 август, но от Информационно обслужване обявиха, че ще ги пуснат тестово още от средата на юли, за да може болниците да започнат да свикват със системата по-отрано. Оттам добавиха, че някои от хоспитализациите вече са по електронен път и болниците имат необходимия софтуер.

 

Като част от електронната система са предвидени едно мобилно и едно уеб приложение, които са за достъп на пациента към неговото досие. Тук е предвидено също така родителите да имат достъп до досиетата на техните деца. Уеб приложението вече съществува, но предстои то да бъде обновено. Мобилното ще дава възможност чрез QR-код пациентът, който има рецепта, да отиде в аптеката и там след сканиране фармацевтът да му даде изписаното лекарство. Засега няма определена дата за пускането му.

 

В бъдеще електронната система ще бъде надградена и с проверка на дозировката на изписаните лекарства, стана ясно още от думите на проф. Сербезова.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари

Да.И без това гадаем половината азбука.Не са калиграфи.