Публикация

Доц. Кунчев ще предложи намаляване на карантината при COVID-19

Доц. Кунчев ще предложи намаляване на карантината при COVID-19

Моето предложение и това, което ще направя, е да вървим към намаляване на срока на изолацията и карантината.


Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред в. „24 часа“.

Може да говорим и за 7 дни и за 5, всичко е оправдано, обясни той колко дни ще стане изолацията при COVID.

Според доц. Кунчев отпадането на карантината за заразени, но безсимптомни в Австрия е „малко смело, но правилно решение“.


„Ако вирусът става все по-слабо патогенен, дори да се разпространява масово, не се налагат чак толкова строги ограничителни мерки“, уточни здравният инспектор.

От 1 август Австрия премахва карантината за заразените с COVID-19, които са без болестни симптоми

Това съобщи здравният министър Йоханес Раух след консултации с ръководителите на австрийските провинции.


От идния месец на хората, чиито тестове са с положителен резултат, но не се чувстват болни, ще бъдат налагани ограничения единствено в обществения транспорт. Когато са в контакт с други хора и разстоянието помежду им е под 2 метра, ще трябва да носят маска тип FFP2. Забранен е достъпът им до болници, заведения за възрастни и хора с увреждания, до заведения за балнеолечение, за отглеждане на деца, училища и занимални. За работещите в тези заведения, които са положителни и без болестни симптоми, достъпът не е забранен. Но те трябва да носят маски FFP2.

COVID картата на България

2 191 нови случая на COVID-19 са диагностицирани у нас през изминалото денонощие, след направени 8 036 теста (787 от тях са PCR, а 7 249 – антигенни). Това сочат данните на Националната информационна система.


В болници се лекуват 957 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. За 48 от тях се полагат интензивни грижи. Новопостъпилите в болнично заведение са 199. От тях 74,37% не са ваксинирани.


Общо 4 463 805 са дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени в страната до момента. 3 561 от тях са приложени през последните 24 часа.


Починали са 8 души, при които е установена инфекцията.

 

Актуални данни за разпространението на COVID-19 по света можете да видите ТУК

снимка: МЗ

Коментари