Публикация

Да се учиш от най-добрите

Да се учиш от най-добрите

Уролози от цялата страна имаха възможност да наблюдават иновативни техники в рамките на двудневния научно-практически курс „Уролитиаза – диагностика, ендоурологични методи за лечение и профилактика на рецидивите“, който се проведе в Катедра „Урология и нефрология” на Военномедицинска академия (ВМА).

Форумът бе фокусиран върху съвременните минимално инвазивни методи

(перкутанна нефролитотрипсия, уретерореноскопия и екстракорпорална литотрипсия) за лечение на уролитиазата.


Събитието събра специалисти с интерес в диагностиката, лечението и профилактиката на бъбречно-каменната болест и даде възможност участниците да се докоснат и запознаят със съвременните минимално инвазивни хирургични техники, ендоскопи и инструментариум. Всеки един от тях присъства в операционната зала по време на хирургичните интервенции, да подобри уменията си и да се внедри в процеса и организацията на екипа, ръководен от проф. д-р Илия Салтиров, д.м.н.

В рамките на два дни бяха демонстрирани на живо 8 оперативни процедури

показващи детайлно стъпка по стъпка хода на интервенцията. Научната програма включваше тематични лекции, както за правилната диагностика и метафилактика на уролитиазата, така и за правилния избор на хирургичен метод. Обсъдени бяха интра- и постоперативните усложнения на всяка техника, както и ограниченията на процедурите. А лекциите предизвикаха интересни дебати върху отделни клинични случаи от практиката.

 

В края на научния семинар участниците бяха удостоени с престижни сертификати.

 

Коментари